Toledo: O expoziţie consacrată lui El Greco, la 400 de ani de la moartea sa

el_greco_expulsion

Provenind din 31 de oraşe din toate colţurile lumii, cele 64 de tablouri au fost aduse la Toledo pentru expoziţia „cea mai importantă consacrată vreodată pictorului” spaniol, a declarat Gregorio Marañon, preşedintele fundaţiei El Greco 2014.

Împreună cu tablourile păstrate permanent la Toledo, această expoziţie reuneşte aproape o treime din cele aproximativ 300 de lucrări pe care artistul le-a realizat până la moartea sa, pe 7 aprilie 1614.

Expoziţia este concepută ca un traseu cultural ce poartă vizitatorul în capele, sacristii şi foste spitale din Toledo, unde pot fi admirate atât tablouri aduse temporar din străinătate, special cu acest prilej comemorativ, cât şi picturi păstrate permanent în oraşul în care El Greco a trăit din 1577 până la moartea sa.

Printre obiectivele propuse spre vizitare în cadrul acestei expoziţii sunt Biserica Santo Tomé, unde se află tabloul „Înmormântarea contelui Orgaz”, pictat între 1586 – 1588, fostul spital gotic Santa Cruz, unde vor fi expuse, până pe 14 iunie, tabloul „Maria Magdalena”, realizat în jurul anului 1576, şi „Pieta”, datând din aceeaşi perioadă – acestea fiind transportate din Barcelona şi New York – şi Capilla de San Jose, unde pot fi admirate tablourile „San José con el Niño” şi „Coronación de la Virgen”, din cadrul altarului principal pictat de El Greco între 1597 – 1599.

Primul dintre numeroasele evenimente organizate în Spania cu prilejul comemorării a 400 de ani de la moartea marelui pictor spaniol, expoziţia va fi urmată de alt eveniment similar la Muzeul Prado din Madrid, care va organiza, între 24 iunie şi 5 octombrie, o expoziţie dedicată influenţei lui El Greco asupra picturii din secolele XIX – XX.

Născut în insula Creta, în 1541, Domenikos Theotokopoulos, supranumit El Greco, s-a stabilit la Toledo după ce a studiat arta picturii în Italia. Autor a numeroase portrete de nobili, El Greco a realizat, de asemenea, picturi de inspiraţie religioasă, cum ar fi tablourile din Catedrala din Toledo.