SUA: Statul federal, constrâns să-şi înceteze activităţile

22

36us

Senatul american a respins luni seară, cu două ore şi jumătate înaintea unui eventual blocaj guvernamental, un nou proiect de lege a bugetului adoptat cu puţin timp înainte de Camera Reprezentanţilor.

Nereuşind să voteze un buget înaintea orei-limită, ora 7.00, ora României, Casa Albă le-a ordonat agenţiilor federale americane să îşi înceteze activităţile.

Sute de mii de oameni ar trebui să intre în concediu forţat fără plată începând de marţi dimineaţa.

„Din nefericire, nu avem o indicaţie clară potrivit căreia Congresul va acţiona la timp pentru ca preşedintele să semneze o rezoluţie bugetară până la sfârşitul zilei de mâine, 1 octombrie 2013”, a anunţat Sylvia M. Burwell, directoarea biroului răspunzător de buget al Casei Albe.

„Agenţiile trebuie, prin urmare, să îşi execute planurile pentru o încetare ordonată a activităţilor în absenţa bugetului”, a explicat ea.

Luni seara, în apropierea începutului exerciţiului bugetar 2014, executivul american nu a putut decât să constate impasul în care se află Congresul şi a aprobat credite pentru a se asigura că statul federal poate funcţiona normal.

Luni, Senatul american a respins de două ori unele proiecte de lege finanţate şi elaborate de Camera reprezentanţilor, iar liderii republicani au anunţat luni seara că vor vota încă o dată, în cursul nopţii, un text considerat inacceptabil de democraţi, deoarece distruge legea privind reforma sistemului de sănătate a lui Barack Obama.