Statul a „investit” 2 milioane de euro în catedrala ortodoxă de la Madrid – Un deputat de diaspora cere alţi bani

catmadrid

„Dacă nu se va finaliza proiectul de dare în folosinţă, statul român cât şi românii vor pierde peste două milioane de euro investiţi până în prezent„. Statul român a investit până acum uriaşa sumă de 2 milioane de euro pentru zidurile unei catedrale ortodoxe construite în inima catolicismului, la Madrid. Suma nu este de ajuns. Deputatul diasporei Aurelian Mihai bate cu pumnul în masa guvernului, într-o interpelare, cerând alţi bani, pentru „finalizarea” proiectului megalomanic.

Toate guvernele României din 2007 şi până în prezent au subvenţionat cu sume foarte importante construcţia unor catedrale ortodoxe în afara ţării. Milioane de euro au plecat către Madrid, Barcelona sau Munchen, în special înaintea campaniilor electorale, până în prezent nicio construcţie nefiind terminată. Pentru finalizare, ar fi nevoie de alte multe milioane de euro.

Deputatul Aurelian Mihai crede că dacă aceste proiecte vor fi lăsate în paragină, statul român şi enoriaşii care au făcut donaţii de-a lungul timpului, riscă să piardă banii „investiţi”. De ce sunt considerate „investiţii”, nu se înţelege, sau poate tocmai aici este cheia, sunt investiţii din care va scoate bani frumoşi casta din ce în ce mai grasă a preoţimii BOR. Deputatul plânge şi pentru că nerespectarea termenelor de construcţie ar atrage retragerea autorizaţiilor şi implicit blocarea construcţiilor începute.

Într-o interpelare depusă la Camera Deputaţilor, la sfârşitul lunii martie, deputatul de diaspora Aurelian Mihai se referă la oprirea construcţiei catedralei din Madrid (care ar avea nevoie de 6 milioane de euro pentru a fi terminată). Deputatul atrage atenţia că : ”Dacă nu se va finaliza proiectul de dare în folosinţă, statul român cât şi românii vom pierde peste două milioane de euro investiţi până în prezent, ceea ce ar demonstra neseriozitatea în privinţa angajamentelor în faţa autorităţilor spaniole. Statul român nu îşi poate pierde o astfel de investiţie şi nici obiectivul care va trece sub tutela altei ţări.”, a scris Aurelian Mihai.

Proiectul catedralei de la Madrid s-a născut în 2009, iar primii bani au intrat în 2010, de la DRP, apoi în 2011 de la guvernul Boc. Guvernul Ponta a „investit” în continuare în construcţiile religioase, proiectul devenind un fel de proiect de stat. Pe modelul Arabiei Saudite, care construieşte moschei în Europa, statul român investeşte în catedralele dreptei credinţe, mai ales în perioadele electorale. Construcții asemănătoare mai sunt începute la Barcelona și Munchen.

Autor: Andi Rădiu – Gazeta Românească (Italia)

Mai multe detalii aici!