Spaniolul Florencio Sanchidrián – Ambasadorul jamonului iberico în lume

Arta tăierii jamonului ibericoFlorencio Sanchidrián este ambasadorul jamonului iberico în lume. Îl promovează la nivel mondial şi este un maestru când vine vorba de tăiat şi feliat una dintre cele mai apreciate cărnuri.

În Spania, jobul său se numeşte cortador de jamone. Tăierea şi felierea jamonului este o profesie extrem de respectată, asta pentru că spaniolii sunt foarte mândri de acest produs, unul cheie când vine vorba de export.

Florencio Sanchidrián este faimos în toată lumea. A feliat şi apoi aranjat platouri cu iberico pentru unii dintre cei mai importanţi lideri ai planetei, între care Barack Obama, premierii Italiei sau Marii Britanii sau regele Spaniei. Iar pentru asta primeşte 4.000 de dolari, notează finedininglovers.com.

Are 30 de ani de experienţă şi spune că acest loc de muncă presupune mult mai mult decât o mână sigură şi un cuţit ascuţit: „Trebuie să cunoşti cu adevărat produsul, din interior, să-i simţi aromele, de asemenea, să ştii zona de unde provine, rasa sau cum au fost hrăniţi şi crescuţi porcii. Înainte de a tăia o bucată de şuncă, trebuie să verifici toate etichetele, pentru că ele îţi oferă informaţiile de care ai nevoie despre carnea respectivă—de la locul unde a fost crescut porcul, până la temperatura aerului şi umiditate. În plus, un bun cortador de jamones trebuie să ştie cum să manevreze şunca, iar când o serveşte, să-i ajute pe oameni să-i descopere adevăratele arome.”

Despre profesia sa, Florencio mai spune că „este una autentică şi o artă. În fiecare zi învăţ ceva nou. Această şuncă are viaţă, are arome, produce emoţii”, explică el. Florencio Sanchidrián predă secretele acestei meserii la şcolile prestigioase de gastronomie din Spania.