Spania: Venitul minim garantat a atras un volum record de cereri

De când cu pandemia, sute de mii de oameni au ajuns șomeri în Spania, iar noile restricții i-au împins pe și mai mulți în pragul falimentului. Cei mai afectați sunt lucrătorii din turism și sectorul hotelier. Pentru cei cu probleme financiare guvernul a introdus un venit minim temporar. Este o decizie istorică, dar captivă în hățișurile birocratice. 

Principala măsură de combatere a sărăciei lansată de Spania, schema venitului minim garantat, a atras un volum record de cereri, cu mult mai multe decât estimările guvernului şi deja înregistrează întârzieri la plată de luni de zile, scrie Financial Times.

Autorităţile de la Madrid au primit peste un milion de cereri de la introducerea schemei, cu patru luni în urmă. Însă doar jumătate dintre cereri au fost procesate până acum. În ceea ce privește plățile efective, un total de 136.000 de gospodării urmează să primească acest sprijin în zilele următoare, potrivit datelor oficiale.

Numărul cererilor depuse depășește cu mult așteptările guvernului, care estima că aproximativ 850.000 de gospodării se vor califica pentru a primi venitul minim garantat.

Măsura, introdusă în luna iunie, a fost concepută pentru a-i ajuta pe cei 2,3 milioane de spanioli săraci, asigurând un venit minim la nivel de gospodărie cuprins între 461 și 1.015 euro.