Spania supraimpozitează profiturile băncilor și a companiilor de utilităţi din energie

83

Spania este cea mai mare ţară din zona euro care impune băncilor o suprataxă excepţională, pentru a limita profiturile băncilor din creşterea ratelor dobânzilor, urmând să facă acelaşi lucru cu companiile de utilităţi din energie, precizează RTVE.

Printre altele, guvernul intenționează să folosească fondurile strânse pentru a construi 12.000 de locuinţe în Madrid, pentru a face majoritatea călătoriilor feroviare cu transportatorul de stat gratuite între septembrie şi decembrie şi pentru a oferi 2 miliarde de euro în burse școlare persoanelor de peste 16 ani.

În alte părţi ale Europei, unele guverne preferă să taxeze suplimentar profiturile realizate de companiile de energie pentru care criza de energie este mană cerească – windfall tax. În Spania, unde guvernul vrea să crească nivelul de trai prin cheltuieli sociale, premierul Sánchez a ales să supraimpoziteze băncile.

Planul acestuia, după cum a explicat el, a fost conceput pentru a limita profiturile băncilor din creşterea ratelor dobânzilor. Decizia a provocat scăderi abrupte ale acţiunilor băncilor spaniole. Acţiunile CaixaBank, Bankinter şi Sabadell au picat cu aproximativ 10% după ce taxa a fost anunţată, în timp ce titlurile Santander şi BBVA, cele mai mari două bănci ale ţării după capitalizare bursieră, au scăzut cu aproape 4%.

Sánchez a declarat că o taxă similară va fi impusă companiilor de utilităţi din energie ca parte a pachetului menit să-i protejeze pe cei mai puţin înstăriţi de impactul inflaţiei şi al creşterii preţurilor la energie. „Solicităm companiilor mari să se asigure că orice beneficii excepţionale obţinute în circumstanţele actuale sunt redirecţionate către muncitori“, a spus Sánchez. Inflaţia din Spania este la cel mai ridicat nivel al ultimilor 37 de ani, de 10% în iunie.