Spania se pregăteşte să închidă 27 de companii de stat pentru a reduce cheltuielile

Guvernul spaniol va anunţa, după şedinţa de guvern de astăzi, închiderea a 27 de companii administrate de stat, în cadrul unui program de scădere a cheltuielilor publice.
Cabinetul vrea de asemenea să iasă din acţionariatul altor opt companii, să înceapă procedurile de lichidare pentru 14 societăţi şi să vândă participaţiile minoritare pe care le deţine la alte 35, a declarat un purtător de cuvânt al Executivului de la Madrid.
Economia spaniolă este probabil în recesiune tehnică în primul trimestru al acestui an, după o contracţie de 0,3% în ultimele trei luni din 2011. Spania bifează astfel cea de-a treia rundă de recesiune în tot atâţia ani.
Guvernul spaniol s-a angajat faţă de Comisia Europeană să încadreze deficitul bugetar de anul viitor în limita de 3% din PIB reglementată la nivelul UE, de la 8,5% din PIB anul trecut.
Astfel, premierul Mariano Rajoy trebuie să găsească economii de aproximativ 60 miliarde euro în doi ani, tăieri care, potrivit economiştilor, vor anula orice şansă de revenire economică pe termen mediu.