Spania reduce impozitele pentru companii şi populaţie

spania__steag_spania_33283500

Guvernul spaniol a anunţat reduceri semnificative până în 2016 la impozitele plătite de companii şi populaţie, pentru a recompensa sacrificiile din ultimii ani şi pentru a stimula investiţiile, înfiinţarea de locuri de muncă şi competitivitatea.

Scăderea taxelor va lăsa spaniolii cu mai mulţi bani în buzunar înaintea alegerilor care ar putea avea loc cel mai devreme la sfârşitul anului următor. Rata de impozitare pentru companii va coborî de la 30% în prezent la 25% până în 2016.
Pentru persoanele care câştigă peste 300.000 de euro pe an, impozitul va fi redus de la 52%, unul dintre cele mai mari din Europa, la 45%.  De asemenea, cei care obţin mai puţin de 12.450 de euro pe an vor plăti în 2016 impozit de 19%, faţă de 24,75% în prezent.

Taxarea va creşte, însă, pentru populaţia cu venituri între 100.000 de euro şi 150.000 de euro, ca urmare a restrângerii numărului de catetgorii de impozitare, a declarat ministrul Bugetului, Cristobal Montoro.
Oficialii spanioli afirmă că economia ţării creşte suficient de puternic astfel încât încasările din impozite să crească chiar dacă scad cotele de impunere.

Fondul Monetar Internaţional arăta în luna mai că economia Spaniei, care a ieşit din recesiune în vara anului trecut şi ar urma să crească potrivit estimărilor cu 1,2% în acest an, a depăşit perioada critică şi are spaţiul necesar pentru a reduce impozitul pentru companii.

Unii economişti independenţi au contestat, însă, aceast raţionament. Guvernul de la Madrid nu reuşeşte de mulţi ani să respecte estimările proprii privind veniturile la buget, iar acum riscă declinul încasărilor din taxe şi inversarea progreselor înregistrate în ultimii ani în privinţa reducerii deficitului bugetar.

Guvernul a majorat taxele la scurt timp după ce a preluat puterea în urmă cu doi ani şi jumătate, în pofida promisiunilor din campania electorală că nu va lua această măsură.
„Nu-mi este clar de ce au crescut taxele atât de repede după ce au luat puterea, dacă argumentul lor acum este că pentru a creşte veniturile statului este nevoie de reducerea impozitelor”, a declarat Jose Carlos Díez, economist din Madrid.

Premierul Mariano Rajoy a preluat conducerea guvernului în decembrie 2011, într-o perioadă de criză economică severă pentru Spania. La numai câteva luni, guvernul a crescut impozitul pe venit şi TVA, pentru reducerea deficitului bugetar.
Rajoy şi-a cerut scuze pentru încălcarea promisiunii din campania electorală şi a dat asigurări că unele creşteri de taxe sunt temporare.
Creşterea economică a Spaniei, deşi modestă, face posibilă acum scăderea impozitelor, a spus ministrul Bugetului.

Încasările la buget în primele cinci luni ale anului sunt cu 5% mai mari faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Ponderea încasărilor din taxe în PIB este în Spania de circa 38%, printre cele mai scăzute din zona euro, dar se află în urcare, a spus el.
Reducerile de taxe anunţate de guvern ar aduce rata de impozitare pentru persoanele cu venituri mari la nivelul anterior majorării din 2012, în timp ce pentru cei cu venituri mici ar fi uşor mai scăzută.