Spania: Prinţul Felipe a prezidat parada militară de Ziua Naţională

1

2
Prinţul Felipe a prezidat sâmbătă, 12 octombrie, pentru prima dată -în absenţa regelui Juan Carlos al Spaniei, aflat în convalescenţă-, parada militară organizată la Madrid cu ocazia Zilei Naţionale, desfăşurată din nou sub semnul austerităţii.
Prinţul de Asturias, a purtat uniformă militară și a fost  însoţit de soţia sa, prinţesa Letizia. El a trecut în revistă trupele Gărzii Regale.

În absenţa regelui, care este şeful statului, premierul Mariano Rajoy este cel care a reprezentat instituţiile statului. Prinţul nu îl poate înlocui în funcţiile oficiale.

La fel ca anul trecut, doar avioanele din cadrul patrulei acrobatice Aguila au participat la paradă, brăzdând cerul în roşu şi galben, culorile steagului spaniol.
Defilarea, la care au participat aproximativ 2.600 de militari, a durat puţin peste o oră, bugetul fiind redus cu 15% faţă de cel din 2012, la 823.000 de euro, în timp ce în 2011 a fost de aproape 2,8 milioane de euro.

Regina Sofia şi infanta Elena au participat doar la recepţia oferită ulterior la Palatul Regal.

Fiica cea mică a regelui Juan Carlos, infanta Cristina, şi soţul acesteia Inaki Urdangarin nu au participat la ceremonie. Ei continuă să absenteze de la orice acţiune oficială, după ce ginerele regelui a fost inculpat într-un vast scandal de corupţie.

Juan Carlos a fost operat pe 24 septembrie, pentru a-i fi înlocuită o proteză la şoldul stâng -pe care a primit-o în noiembrie 2012-, din cauza unei infecţii.

Echipa medicală a anunţat o perioadă de convalescenţă de aproximativ trei luni şi jumătate, Suveranul urmând să fie reoperat la nivelul şoldului pentru a primi proteza definitivă.