Spania: Pentru prima dată, ICR aduce galerii româneşti la ARCOmadrid 2012

Ivan Gallery şi Plan B la unul dintre cele mai importante târguri de artă din Europa
Este pentru prima oară când România participă la unul dintre cele mai importante târguri de artă din lume, ARCOmadrid, târg aflat la cea de-a 31-a ediţie. Alături de târgurile similare de la Basel şi Maastricht, târgul de la Madrid este unul dintre cele mai dorite locuri de expunere şi de vânzare de artă contemporană. ICR Madrid susţine anul acesta participarea galeriilor Ivan Gallery şi Plan B, galerii selectate de curatorul Manuel Segade în secţiunea OPENING, dedicată tinerelor galerii de artă din Europa.
A 31-a ediţie ARCOmadrid se desfăşoară în intervalul 15-19 februarie 2012, la IFEMA şi reuneşte aproximativ 200 de galerii şi 3000 de artişti. Alături de galerii renumite din Europa şi America, ARCOmadrid va prezenta o serie de galerii cu o experienţă mai mică de 7 ani selectate de curatorul Manuel Segade în cadrul secţiunii OPENING, o selecţie de galerii olandeze realizată de curatorul Xander Karskens în secţiunea ARCO Focus The Netherlands, dar şi o zona dedicată artiştilor latinoamericani, Solo Projects, care funcţionează ca o punte între America Latină şi Europa. În plus, un program de activităţi culturale va muta punctul de întâlniri de la IFEMA în Madrid, în cadrul AfterARCO: instalaţii în spaţii publice, concerte de muzică pop şi electronică, proiecţii video în pieţe, teatre sau sesiuni cu Dj sunt câteva dintre propunerile acestei noi iniţiative.
Ivan Gallery funcţionează din 2006, în Bucureşti, şi are în portofoliu tineri artişti români: Cristian Opriş, Victor Răcătău, Dan Măciucă sau Dragoş Bădiţă, dar şi artişti consacraţi precum Geta Brătescu sau Horia Bernea. Organizează 5-6 expoziţii pe an, dintre care una de debut, iar dintre târgurile de artă la care a participat se pot aminti Show Off Paris 2008, Preview Berlin 2008, ViennaFair 2009, 2010, 2011, Bienala de la Istanbul 2011 şi Zona Maco Mexico 2011.
Galeria Ivan va prezenta la ARCOmadrid lucrări ale artiştilor: Dragoş Bădiţă, Dan Măciucă, Mihai Olos, Cristian Opriş, Bartha Sandor şi Veres Szabolcs.
Iniţiată de Mihai Pop şi Adrian Ghenie, galeria Plan B s-a deschis în septembrie 2005 la Cluj-Napoca şi funcţionează ca spaţiu de producţie pentru arta contemporană, dar şi ca spaţiu de cercetare pentru arta românească din ultimii 50 de ani. În 2007 organizează Pavilionul Românesc la a 52-a ediţie a Bienalei de la Veneţia, iar în septembrie 2008, Mihai Pop şi Mihaela Lutea deschid sediul de la Berlin. În 2012, Galeria Plan B va participa, alături de ARCOmadrid, la câteva dintre târgurile de artă contemporană semnificative din Europa şi America: Art Brussels (19-22 aprilie), Frieze New York (4-7 mai), Art Basel (14-17 iunie), Frieze London şi Fiac Paris (octombrie).
În cadrul ARCOmadrid, Plan B va prezenta lucrări ale artiştilor Adrian Ghenie, Ciprian Mureşan, Navid Nuur (artist olandez de origine iraniană) şi Şerban Savu. O expoziţie personală a artistului Navid Nuur este organizată la Centrul de Creaţie Contemporană Matadero Madrid, în cadrul secţiunii ARCO Focus The Netherlands, în perioada 20 ianuarie – 8 aprilie 2012.
ICR Madrid îşi propune să continue această prestigioasă colaborare cu ARCOmadrid şi la ediţiile viitoare, târgul reprezentând, alături de alte evenimente de amploare (precum Festivalul Internaţional de Fotografie şi Arte Vizuale PHotoEspaña), o platformă esenţială de promovare a artei contemporane româneşti la nivel nu doar spaniol, ci mondial.
ICR Madrid

Raluca Doroftei
Coordinadora proyectos

Instituto Cultural Rumano
C/ Marqués de Urquijo nº 47, 1º dcha., 28008 Madrid
TEL: 0034-917 589 289
Móvil: 0034-667 599 309
Email: raluca.doroftei@icr.ro
www.icr.ro/madrid/