Șerban Negru – Medicul care a făcut din lupta cu cancerul o meserie de misiune
Să lucrezi cu oameni cărora le poți citi disperarea pe chip, frica de moarte, oameni care încet, încet pierd lupta cu viața, dar să vezi și multă suferință, nu este visul oricărui medic.
A fi oncolog nu este o meserie ușoară, o spune chiar Șerban Negru, fondatorul Asociației OncoHelp din Timișoara, care de mai bine de 15 ani încearcă să-i trateze pe oamenii care au fost diagnosticați cu această maladie incurabilă, cancerul. “E mai mult o meserie de misiune. O meserie pe care nu poți s-o faci doar opt ore pe zi, pentru că nu este una obișnuită. Ca să reușești ca medic oncolog, trebuie să faci totul cu multă pasiune, iar eu am realizat că pot să fac asta”, descrie medicul timișorean meseria de oncolog.
La fel ca majoritatea tinerilor care studiază în acest moment Medicina, lui Șerban Negru îi era teamă să aleagă specializarea Oncologie, din simplul motiv că s-a gândit că nu ar fi suportat să vadă în fiecare zi atât de multă suferință. Când cei doi părinți ai săi s-au îmbolnăvit de cancer, a realizat că aceasta este calea pe care trebuie să o urmeze și nu a regretat nicio secundă că a ales să meargă pe acest drum.
De la un cabinet într-un parter de bloc, la un spital cu 160 de paturi
La început, Șerban Negru a lucrat ca medic oncolog la Spitalul Municipal din Timișoara. După șapte ani de muncă într-un spital de stat, perioadă în care și-ar fi dorit să facă multe pentru a schimba în bine soarta bolnavilor de cancer, dar a reușit prea puține din cauza birocrației, Șerban Negru a decis să își deschidă propriul cabinet privat de oncologie, alături de alți doi medici. “Am deschis un ambulatoriu, în anul 2004, într-un parter de bloc”, își aduce aminte medicul timișorean cum a pășit în sistemul privat.
Profesionalismul medicilor i-a determinat pe tot mai mulți bolnavi de cancer, din toate cele patru județe din vestul țării, să se adreseze cabinetului privat. Pentru că spațiul în care își desfășura activitatea era prea mic, Șerban Negru a realizat că trebuie să se mute într-o altă locație și a cumpărat o casă veche pe strada Ciprian Porumbescu. “Dar visul nostru era să realizăm un spital în spatele casei, unde oamenii să poată fi internați, nu doar să fie consultați și să plece acasă. Și cum era evident că era imposibil să realizăm un spital cu bani din buzunarul nostru, am început să strângem fonduri”, povestește medicul timișorean.
Așa se face că în doar trei ani, cu sprijinul comunității, s-au strâns aproape 400.000 de euro, bani cu care a fost construit primul spital din vestul țării în care bolnavii de cancer puteau fi internați în saloane de lux, dar fără să plătească nici măcar un leu pentru aceste servicii. La început, spitalul avea 32 de paturi, iar în acest moment numără 160.
Șerban Negru povestește că, în urmă cu cinci ani, nici n-ar fi visat că o să poată să construiască un spital oncologic de asemenea dimensiuni, dar acum știe că acest centru poate ajunge și mai departe.
Mii de bolnavi de cancer beneficiază de servicii gratuite
“Ce am realizat acum consider că este mai puțin de un sfert din ce cred eu că ar trebui să fie ca acest spital să funcționeze cu adevărat la parametrii normali într-un oraș ca Timișoara. Am crescut atât de mult pentru că noi, de fiecare dată când am avut un ban, mai construiam un etaj, mai un nou corp de clădire”, explică fondatorul Asociației OncoHelp.
Șerban Negru are vise mari în ceea ce privește modul în care va arăta spitalul construit cu sprijinul comunității pentru cei care suferă de această boală cruntă și consideră că va deveni, în viitorul apropiat, Institutul Oncologic al Timișoarei. În acest moment, peste 20 de medici au grjiă de aproape 10.000 de bolnavi care suferă de cancer, ce trec, anual, pragul spitalului înființat de Șerban Negru.
Citește articolul integral aici: