Semnături pentru unirea cu Moldova – campanie pentru modificarea Constituției României

În perioada 23 aprilie – 25 iunie 2018 se desfășoară o amplă campanie de strângere de semnături pentru un referendum care să permită unirea Republicii Moldova cu România. Campania este demarată de peste 130 de asociații și grupuri de inițiativă din Alianța pentru Centenar și se va derula pe teritoriul României, în Republica Moldova, dar și în diaspora. Toți cei care doresc să se alăture voluntar demersului pot solicita informații accesând site-ul campaniei, www.semnez.eu.

Organizatorii campaniei își propun să strângă peste un milion de semnături, în baza cărora să fie demarată procedura inițierii unui referendum pentru modificarea Constituției României în sensul cuprinderii explicite a unei referiri la unirea cu Republica Moldova. ”Reunificarea este dorința legitimă a populației de pe ambele maluri ale Prutului, aspect dovedit și la Marea Adunare Centenară din 25 martie, de la Chișinău. Procesul are loc de jos în sus, de la oamenii simpli la politicieni. Le vom cere atât parlamentarilor de la București, cât și celor de la Chișinău să semneze pentru viitorul comun, prosper, al celor două state. În fiecare județ al țării, în fiecare raion, va exista un grup de inițiativă pentru a lansa campania de colectare a semnăturilor de la Nistru până la Tisa”, spune George Simion, președintele Platformei Unioniste Acțiunea 2012.

Exemplul care stă la baza acestei inițiative este cel de revizuire a Constituției Germaniei. În baza acestui precedent, un grup de experți în drept constituțional identificați de Alianța pentru Centenar lucrează la fraza finală a preambulului Constituției (legea fundamentală a statului), în care să fie prevăzut dreptul poporului român de a se unifica pașnic, în acord cu prevederile Tratatului de la Helsinki din 1975. ”Considerăm că în Anul Centenarului este absolut necesar ca tema reunificării să fie prezentă în agenda publică și să putem discuta avantajele, eventualele dezavantaje pe care le presupune reunificarea. Considerăm că unirea cu Republica Moldova este următorul proiect de țară”, afirmă liderul unionist George Simion.

Inițiativa a fost prezentată și dezbătută și în cadrul emisiunii ”Serviciul de noapte” din data de 25 aprilie 2018, emisiune realizată de Gabriel Basarabescu, la Radio România Actualități. În cadrul emisiunii, publicația Occidentul Românesc a avut o scurtă intervenție prin vocea senior editorului Letiția Coza. Români din toate colțurile lumii au dorit să participe, telefonic, la emisiune, pentru a-și exprima susținerea față de acest demers și a-și oferi sprijinul. Toți cetățenii români care locuiesc în diaspora pot semna inițiativa, dacă au vârsta legală (peste 18 ani). Detalii despre campanie și locurile unde se află voluntarii care strâng semnături se pot afla se pe site-ul www.semnez.eu.

Autor: Occidentul Românesc