Secretarul de stat pentru românii de pretutindeni, în vizită de lucru la Viena

Secretarul de stat pentru românii de pretutindeni, Gheorghe Cârciu, a efectuat, în perioada 10 – 12 iunie 2022, o vizită de lucru la Viena, în Republica Austria.

În cadrul zilei de sâmbătă, 11 iunie 2022, oficialul român s-a întâlnit cu reprezentanții comunității românești, într-o reuniune găzduită de Ambasada României în Republica Austria, se menționează într-un comunicat.

În prezența E.S. Emil Hurezeanu, Ambasadorul României în Republica Austria, delegația română a punctat programele dezvoltate de DRP și demersurile statului român în vederea reîntoarcerii și reinserției socio-profesionale a românilor din afara granițelor țării.

Susținerea educației în limba română și a identității culturale prin proiecte care aduc valoare comunităților de români reprezintă direcția strategică a Departamentului, care stă la baza programelor derulate și în acest an. Sesiunea de finanțări nerambursabile și Taberele ARC sunt acțiuni reper dezvoltate în acest sens, aflate în proces de implementare.

La rândul lor, delegațiile organizațiilor de români au prezentat o perspectivă a mediului de viață și de lucru al românilor din această țară, dificultățile și oportunitățile de îmbunătățire a calității vieții acestora. Potrivit datelor provizorii publicate de către Institutul Național de Statistică din Austria, la 1 ianuarie 2022 erau înregistrați oficial 138.390 de cetățeni români. România ocupă astfel poziția a doua în clasamentul statelor de proveniență a cetățenilor străini din Austria.

Partea a doua a zilei de 11 iunie a fost marcată de participarea la slujba de sfințire a altarului Bisericii Ortodoxe Române „Sf. Ștefan cel Mare” din Viena.

Slujba de sfințire a fost oficiată de Mitropolitul Serafim al Germaniei, Europei Centrale şi de Nord, alături de cinci ierarhi, printre care amintim: Înaltpreasfințitul Părinte Arsenie Kardamakis, Mitropolitul grec al Austriei și Exarh al Ungariei și Europei Centrale, Preasfințitul Părinte Macarie, Episcopul Europei de Nord, Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, Prea­sfinţitul Părinte Sofian Brașo­veanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Germaniei, Austriei și Luxemburgului, și Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Aradului.

La această acțiune au mai participat E.S. Emil Hurezeanu, Ambasadorul României în Republica Austria, Maricel Popa, senator, precum și Ramona Miletic, viceprimar al Primăriei sectorului 11 și reprezentanți ai Primăriei Sectorului 2 din Viena.

Cu această ocazie, secretarul de stat Gheorghe Cârciu a mulțumit clericului ortodox pentru grija și atenția părintească oferite comunității românești și pentru păstrarea vie a limbii și culturii române.

Deplasarea oficială în Republica Austria s-a încheiat duminică, 12 iunie 2022, cu participarea delegației DRP la hramul Bisericii Greco-Catolice „Coborârea Sf. Spirit” din Viena. Sfânta liturghie arhierească a fost celebrată în Biserica Parohială Sf. Iacob.

Acest eveniment a fost onorat de participarea Eminenței Sale, Cardinalul Dr. Christoph Schönborn, Arhiepiscopul de Viena, Excelenței Sale, Vizitator Apostolic, Prea Sfințitul Părinte Episcop Dr. Cristian Crișan, Vicarul general Yuriy Kolasa, Ordinariatul pentru catolicii de rit oriental din Austria, dar și de ambasadorul Emil Hurezeanu și Răzvan Mihai Ungureanu, lector universitar.

Totodată, au fost prezente personalități precum E.S. Michael Schwarzinger, fost ambasador al Austriei la București, Alexander Nikolai, primarul sectorului II din Viena, Alfons Kloss, Președinte Pro Oriente, Harald Troch, parlamentar austriac și Prof. univ. dr. Oliver Jens Schmitt, Universitatea din Viena, Institutul pentru Istoria Europei de Est.

Departamentul pentru Românii de Pretutindeni transmite mulțumiri Ambasadei României în Austria pentru tot sprijinul acordat în cadrul acestei vizite și comunităților de români pentru dialogul constructiv.

Această vizită se înscrie în seria de întâlniri de lucru programate pentru acest an, prin intermediul cărora secretarul de stat Gheorghe Cârciu și reprezentanții DRP invită la dialog românii de pretutindeni. Republica Austria este cea de a patra țară în care se deplasează oficialul DRP, după Ucraina, Italia și Belgia.