Scandalul imigrației ilegale în Pinoso și L’Alguenya, provincia Alicante

Localitățile Pinoso și L’Alguenya din provincia Alicante, Spania, au fost zguduite de un scandal privind creșterea neobișnuită a populației străine în aceste două localități agricole dedicate viticulturii. Cazul a atras atenția autorităților, iar agenții Unității împotriva Rețelelor de Imigrare și Documente False (UCRIF) din cadrul Poliției Naționale din Alicante au demarat o anchetă amănunțită. Anchetatorii afirmă că liderii schemei au folosit documente false pentru a înscrie ilegal indivizi în diverse locuințe, exercitând presiuni asupra proprietarilor, în special a celor în vârstă.

În acest context, 14 persoane, inclusiv doi funcționari locali, au fost arestate sub acuzații de falsificare de documente și facilitare a imigrației ilegale. Alți 12 indivizi sunt considerați presupuși beneficiari ai schemei, iar peste douăzeci de persoane sunt în cercetare, inclusiv alți doi funcționari municipali care nu au fost încă arestați. Cei trei lideri ai schemei au fugit în Maroc în timpul operațiunii polițienești, iar un mandat de arestare a fost emis împotriva lor în cazul în care revin în Spania.

Liderul schemei, în complicitate cu alți indivizi, se ocupa de eliberarea permiselor de închiriere în schimbul unor sume de bani cuprinse între 200 și 1.500 de euro. Începând cu luna iulie, aceștia efectuau intermedierea între clienți și funcționarii administrațiilor locale, înregistrându-i fraudulos ca rezidenți.

Chiar dacă cei arestați au fost eliberați sub control judiciar, așteptând judecata, poliția continuă procesul de identificare și arestare a celor implicați în rețeaua de documente false. Cei trei lideri sunt căutați cu mandat de arestare, iar ancheta este în plină desfășurare, cu suspiciunea că numărul persoanelor implicate în această rețea ilegală va crește pe măsură ce aceasta se dezvăluie în continuare.

Informații și foto: elpais.com/