Șansa oferită de spanioli, refugiatului sirian umilit de un cameraman din Ungaria

sirian-spania-1 [640x480]

Sunt zilele acelea, cu draci roșii, în care îți vine să lași totul baltă, să te întorci pe cealaltă parte și să tragi cearceaful peste cap, convins că lumea asta o ia razna și nu mai e nimic de făcut. Și sunt zile în care, un gest, o faptă venită aparent de niciunde, schimbă radical situația și te umplu cu o energie de mutat munții din loc.

Povestea lui Osama Abdul Mohsen și a fiului lui de 7 ani se înscrie în a doua categorie. Osama Abdul Mohsen este sirianul căruia un cameraman din Ungaria i-a pus piedică în timp ce alega cu fiul lui în brațe.

sirian-piedica-2 [640x480]

Momentul, surprins și mediatizat în întreaga lume, a ajuns și la cunoștința șefilor Centrului Național de Formare al Antrenorilor din Spania. Și cum Osama Abdul Mohsen a fost antrenor la o echipă din prima ligă siriană, al Fotuwa, i s-a oferit șansa să antreneze la o școală de fotbal din Getafe. Refugiatul a primit și un apartament în Madrid, unde își va putea aduce restul familiei, aflată în acest moment în Turcia. Fiul lui de 7 ani, Zaid, va fi și el legitimat la grupele de juniori ale clubului Getafe. „Este de datoria noastră să-i ajutăm pe cei care lucrează în acest domeniu”, și-a motivat, simplu, decizia, Conrado Galan, șeful Centrului Național de Formare a Antrenorilor.

Dar, mai mult decât datoria profesională, șansa oferită lui Osama Abdul Mohsen este despre datoria de a fi oameni. Iar gestul spaniolilor este dintre cele care, într-adevăr, schimbă lumea. Și merită popularizate și date mai departe. Poate ajută un pic și în România.

Autor: Mihai Gotiu