Sănătate și zâmbete

Agravarea situației tinerilor din Europa afectați de obezitate necesită o intervenție urgentă la nivel de educație și de creșterea conștientizării importanței adoptării unui stil de viață sănătos și o dietă echilibrată. Conform raportului Organizației pentru Sănătate, peste 20% dintre copiii și adolescenții din Europa sunt supraponderali și o treime dintre aceștia sunt obezi. Problemele legate de greutate și obezitate au devenit și în Europa o prioritate, fiind una dintre cele mai serioase probleme de sănătate publică ale secolului XXI. Acest trend în rândul copiilor și adolescenților este alarmant deoarece a crescut constat și reprezintă un semnal de alarmă pentru generația următoare. Așa s-a născut idea proiectului „Health and Smiles” (Sănătate și Zâmbete), finanțat prin Programul Tineret în Acțiune. Astfel, tineri din România, Spania, Grecia și Danemarca s-au reunit, între 10 și 19 august 2012, la Pensiunea Rosarium din Comuna Hemeius, județul Bacău – România, într-un fructuos schimb de experiență, cu scopul de a elabora un set de regului pentru a stopa acest fenomen. Spania a fost reprezentată de șase tineri din Tarancón și împrejurimi, selecționați de către Asociația Hispano Română din provincia Cuenca, care a colaborat cu Asociația Un zambet” din Bacău în organizarea și promovarea acestui proiect. A fost absolut indispensabil ca tinerii să aibă un nivel mediu de cunoștințe de limba engleză și să iubescă sportul. „Ne-am implicat în acest proiect datorită Asociației Hispano Române din provincia Cuenca, care a colaborat în mai multe proiecte cu Asociația Barrios de Luna din care fac parte unii dintre tinerii din grup. Ne-au făcut această propunere și ni s-a părut interesantă. Le mulțumim că ne-au dat posibilitatea de a cunoaște România” a ținut să precizeze José Luis Gónzalez, șeful grupului spaniol. Javier Collado, membru al grupului, a încurajat tinerii să călătorească în România și să trăiască noi experiențe: „În România este ieftin, iar oamenii sunt amabili și prietenoși. Este plin de spații naturale incredibile. A fost o experiență de neuitat!” În cadrul schimbului de experiență, tinerii participanți au avut posibilitatea de a cunoaște România, oamenii, obiceiurile, dar și de a realiză un schimb cultural cu reprezentanții celorlalte țări. Fiecare seară a fost dedicată unei țări, tinerii din Spania organizând „Fiesta Flamenca”, cu muzică, dar și cu o degustare de bucate tipice spaniole, dintre care nu au lispit „jamon” și „queso”. Împreună, tinerii reprezentanți ai țărilor participante, au lucrat pe teme de cooperare, au învățat să gătească în mod sănătos și au elaborat un ghid pentru o viață sănătoasă, pe care vor încerca să îl facă cunoscut prin diferite medii. În Spania, acest ghid va fi promovat în diferite centre educative.

Un material realizat de Anca Lovaszi

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Contribuie și tu...

Publicația noastră independentă Occidentul Românesc se bazează pe eforturile voluntare ale unor oameni dedicați care doresc să contribuie la dezvoltarea unui spațiu media mai deschis, liber de influențe politice sau religioase. Furnizăm informații de calitate, promovăm discuții constructive și încurajăm gândirea critică în rândul cititorilor noștri.

Pentru a ne susține în acest demers, vă invităm să luați în considerare o donație. Fiecare contribuție ajută la menținerea independenței și integrității publicației noastre.


Susține publicația de limbă română din Peninsula Iberică, Occidentul Românesc!

Doar o dată


Doar o dată


Doar o dată


Alege suma și doneză lunarÎți mulțumim!

Donația dvs. va susține echipa noastră în cercetarea, scrierea și publicarea articolelor, precum și în dezvoltarea de proiecte menite să îmbunătățească calitatea informațiilor furnizate. Va contribui la promovarea unui jurnalism de înaltă calitate, care respectă etica și standardele profesionale.

Orice sumă este binevenită și va fi folosită cu responsabilitate pentru a vă oferi informații relevante și de calitate.

Vă mulțumim.