Salutări de primăvară

203

Rep.: Doamnă Ambasador Maria Ligor, care sunt proiectele pentru anul 2011 cu privire la activităţile misiunii diplomatice în Spania?

Maria Ligor: Dacă anul trecut a fost un în care a trebuit să răspundem aşteptărilor legate de desfăşurarea preşedenţiei spaniole a Consiliului Uniunii Europene şi să ne organizăm astfel încât să putem participa la un număr cât mai important de reuniuni (peste 400 organizate în Spania) anul acesta putem să ne reluăm modul obişnuit de lucru concentrându-ne pe relaţia bilaterală şi pe aspectele legate de prezenţa românilor în Spania. În acest sens aş putea spune că unul dintre obiectivele noastre este să dăm mai multă vizibilitate parteneriatului de factori existent între cele două ţări. Vom continua cooperarea aprofundată pe două domenii principale şi anume, munca şi cooperarea în domeniul muncii şi cooperarea în materie de afaceri interne, iar în privinţa componenţei economice a activităţii noastre, dorim să sprijinim continuarea tendinţelor de consolidare a exporturilor româneşti pe piaţa spaniolă care a înregistrat o evoluţie spectaculoasă în ultimii doi ani şi, de asemenea, activitatea de investiţii în România. Aşteptăm confirmarea unor proiecte importante de investiţii în domeniul energiilor renovabile, a industriei auto şi aeronautice.

Rep.: Care sunt cele mai importante proiecte de cooperare ale Ambasadei României la Madrid în ceea ce priveşte comunitatea româneasca din Spania respectiv, organizaţiile româneşti din această ţară?

M.L.: Abordarea noastră în raport cu comunitatea, cu mediul asociativ din Spania este de disponibilitate, de sprijin pentru proiectele pe care organizaţiile româneşti, asociaţiile sau chiar bisericile le au şi de colaborare efectivă în realizarea acestor proiecte. Aceasta este de fapt principala linie de acţiune pe care o vom urmări şi o vom continua şi în acest an. Avem un număr împortant de proiecte, de propuneri formulate de asociaţii şi pe măsură ce aceste proiecte vor prinde contur, ne vom asigura că ele vor beneficia de atenţia şi sprijinul Ambasadei. În privinţa stabilirii priorităţilor, a determinării subiectelor de interes, trebuie să menţionez existenţa şi funcţionarea Grupului de dialog. Am avut recent o nouă reuniune a acestui grup şi considerăm că este un instrument fundamental pentru menţinerea contactului cu comunitatea.

Rep.: Statistic, românii reprezintă cea mai mare comunitate de imigranţi din Spania. În condiţiile de criză economică, care este situaţia actuală a integrarii acestora în societatea spaniolă?

M.L.: Ca o evaluare de ordin general aş putea să spun că românii sunt destul de bine integraţi şi fac parte din societatea Spaniei cu bunele şi cu relele acestei societăţi. Sunt subiect al evoluţiilor din societate. Din păcate sunt şi români afectaţi de criza economică, ca de altfel majoritatea societăţii spaniole. Una din problemele deosebite pe care unii dintre români o întâmpină în Spania, este cea a şomajului, rata de şomaj în rândul românilor fiind mai mare decât cea a spaniolilor. Este posibil ca mulţi dintre concetăţenii noştri să se găsească şi în economia bazată pe munca la negru şi acest aspect este un pericol pentru ei în primul rând, pentru că în situaţia aceasta nu beneficiază de protecţie socială. Dar trebuie amintit şi faptul că aproximativ 300 de mii de români sunt angajaţi cu contract, contribuie la sistemul de asigurări sociale şi aproximativ 100 de mii de români sunt înregistraţi în căutarea unui loc de muncă. Pe ansamblu, integrarea românilor în Spania este bună. Fenomenele de infracţionalitate pe care le cunoaştem şi de care nu suntem mulţumiţi, sunt respinse de majoritatea comunităţii româneşti. Legat de aceste aspecte, trebuie să fim atenţi şi la reacţia spaniolilor. Din păcate au apărut deja diferite manifestări xenofobe în campania electorală din regiunea Catalonia. Suntem foarte atenţi şi monotorizăm toate aceste manifestări pentru că este o evoluţie preocupantă.

Rep.: În luna mai a acestui an, se vor desfăşura alegerile locale. Există posibilitatea implicării românilor în cursa electorală?

M.L.: Categoric că există această posibilitate din punct de vedere a condiţiilor legale. Românul are dreptul dobândit în urma aderării la UE de a participa la alegerile municipale ca şi la cele europene. Există un interes în creştere în rândul românilor pentru a vota, pentru a se înscrie în registrul electoral. Un alt aspect este desigur includerea candidaţilor români pe listele locale, un proces aflat în plină desfăşurare. În acest moment nu putem anticipa dacă vom avea sau nu candidaţi români. La alegerile de acum patru ani, au existat câteva situaţii de acest gen care sperăm să se multiplice pentru scrutinul din luna mai 2011. Trebuie încurajată participarea la vot pentru că este o formă de a ne manifesta, de-a fi vizibili în peisajul civic şi politic din această ţară, o formă de integrare până la urmă.

Rep.: A fost lansat proiectul european: Anul European al Voluntariatului 2011. Cum consideraţi că vor primi românii din Spania acest proiect? Îl vor privi ca pe un proiect de „muncă patriotică” sau vor înţelege că învăţând a oferi o parte din timpul şi profesionalismul lor necondiţionat comunităţii în care trăiesc, înseamnă de fapt solidaritate şi toleranţă, aducând beneficii morale atât lor cât şi comunităţii din care fac parte?

M.L.: Am foarte mare încredere în reacţia înţeleaptă a comunităţii noastre din Spania. Cred că oamenii au învăţat deja sau au văzut în Spania valoarea voluntariatului, a gestului pe care îl faci în mod absolut gratuit fără alte recompense decât cea morală, sau satisfacţia lucrului făcut pentru ceilalţi. De aceea cred că reacţia va fi cea aşteptată. De altfel, eu cred că numărul ridicat de asociaţii şi organizaţii româneşti din Spania reprezintă un indicator şi asupra gradului de interes. Sigur, nu suntem naivi şi ştim foarte bine că sunt foarte mulţi români care nu doresc să participe la activităţile asociaţiilor sau la proiecte de voluntariat, însă eu cred că trebuie evidenţiată contribuţia voluntarilor şi poate prin exemplul acestora vom reuşi să determinăm pe cât mai mulţi români să facă gestul acesta de participare în primul rând şi de sprijin pentru celălalt fără a aştepta o recompensă.

Rep.: Ce doriţi să transmiteţi cititorilor, respectiv femeilor românce prin intermediul publicaţiei noastre la început de primăvară 2011?

M.L.: În primul rând doresc să adresez felicitări cu ocazia zilei de 1 Martie şi desigur 8 Martie, tuturor femeilor românce din Spania şi de pretutindeni. Este o ocazie minunată de a ne aminti de sensul acestor sărbători şi de modul cum le aniversăm în ţară. Suntem conştienţi cu toţii că suntem într-o perioadă de criză prelungită. Aproape că ne-am obişnuit cu persistenţa acesteia, devenind modul nostru de viaţă, dar cu toate acestea mesajul meu ar fi în sensul consolidării încrederii în sine, pentru că şi această situaţie tulbure în care ne aflăm trebuie să ne întărească. Trebuie să regăsim acele resurse pentru a vedea drumul înainte şi ieşirea din această paranteză a vieţii în care ne aflăm cu toţii.

KKN