S-a finalizat cea de a doua ediție a programului „Diaspora Estival”
Luni, 18 august 2014, la deschiderea celei de a doua ediții a programului „Diaspora Estival” – care s-a desfășurat în perioada 18 – 24 august 2014 la Eforie Nord/Constanţa -, au participat prim-ministrul României – Victor Ponta, preşedintele Camerei Deputaţilor – Valeriu Zgonea, ministrul delegat pentru românii de pretutindeni – Bogdan Stanoevici, ministrul delegat pentru învăţământ superior, cercetare ştiinţifică şi dezvoltare tehnologică – Mihnea Cosmin Costoiu, precum şi consilierul de stat în cadrul Cancelariei Primului Ministru – Corneliu Vişoianu. Alături de cei aproape 200 de reprezentanţi ai comunităţilor româneşti din 20 de state, la eveniment au mai participat experţi guvernamentali şi reprezentanţi ai autorităţilor locale.
Marți, 19 august 2014, au fost dezbătute teme legate de afirmarea identităţii culturale, spirituale şi dreptului la educație pentru românii de pretutindeni. La dezbateri au participat Liviu Jicman – vicepreședinte al Institutului Cultural Roman, Corina Cherteş – director al Institutului Limbii Române, precum şi alți reprezentanți ai ICR, ILR şi Ministerului Educației Naționale. S-a discutat despre necesităţile educaţionale ale românilor, despre programele şi proiectele desfășurate de către aceste instituţii în sprijinul comunităţilor româneşti de peste hotare, precum şi despre valorizarea creaţiilor culturale din aceste comunități.
Pentru a oferi cele mai importante şi actuale informații în domeniul serviciilor consulare, miercuri, 20 august 2014, la lucrările „Diaspora Estival” au participat: Bogdan Stănescu – director general al Departamentului Consular din cadrul MAE, experți din partea altor autorități cu atribuții în aceste domenii precum Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă, Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, Agenţia Națională pentru Plăţi şi Inspecție Socială, precum şi Casa Națională de Pensii.
Joi, 21 august 2014, directorul general al Institutului „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni – Zvetlana Preoteasa, și prof. univ. dr. Nicolae Ilinca – expert în cadrul departamentului Cercetare Științifică IEH, au prezentat, în premieră, în fața românilor aflați la „Diaspora Estival”, proiectul „Manuale IEH”, respectiv „Manualul de tradiții și obiceiuri” și „Manualul de geografia României”. De asemenea, au fost făcute referiri și la „Atlasul geografic privind românii de pretutindeni”, evidențiindu-se structura reprezentărilor grafice și cartografice, axată pe prezentarea în plan istoric și teritorial a caracteristicilor românilor de pretutindeni, inclusiv în sfera celor patru dialecte (daco-român, aromân, meglenoromân și istroromân), precum și modificările survenite în timp, rezultat direct al influențelor geopolitice (Imperiul Bizantin, Imperiul Otoman, procesele de slavizare) și ale mediului geografic montan din Peninsula Balcanică.
Expunerile referitoare la manualele IEH și la atlas au provocat interesul participanților, care și-au manifestat dorința de a intra în posesia acestora, necesare atât școlilor cu predare în limba română, cât și școlilor de weekend, unde este studiată limba română în afara graniţelor ţării.
Directorul general IEH – Zvetlana Preoteasa, le-a promis tuturor celor prezenți că manualele realizate de către IEH pentru românii de pretutindeni vor fi trimise în comunitățile românești în toamna acestui an. Realizarea de manuale, ca urmare a cererilor venite din partea asociațiilor românești pentru o cât mai bună funcționare a școlilor de weekend în special, este unul dintre cele mai importante proiecte ale Institutului „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni și are ca scop afirmarea identității etnice, lingvistice și culturale a românilor de pretutindeni.
Vineri, 22 august 2014, participanţii din diferite comunităţi româneşti au dezbătut tema integrării socio-politice prin intermediul mass-media. Reprezentanţii mediului asociativ al românilor de pretutindeni au vorbit despre importanţa integrării prin asumarea responsabilităţii civice în interiorul comunităţilor în care românii trăiesc şi muncesc, prin participarea la procesul democratic şi prin consolidarea dialogului cu autorităţile locale şi centrale din ţările de reşedinţă.
Programul a continuat cu ședinţe ale atelierului de formare pentru management de proiect şi accesare a fondurilor europene şi transfrontaliere, o noutate a ediţiei 2014 a „Diaspora Estival”. Ministrul Fondurilor Europene – Eugen Teodorovici, a prezentat o serie de proiecte pe care ministerul pe care îl conduce le are în vedere pentru românii de peste hotare şi a răspuns la întrebările adresate de către participanţi.
În încheierea lucrărilor, sâmbătă, 23 august 2014, participanţii şi organizatorii s-au reîntâlnit pentru o şedinţă dedicată concluziilor celei de-a II-a ediţii a acestui program susţinut de către MAE – DPRRP.
Alina Hagima – Director General al DPRRP a mulțumit românilor pentru participare la programul „Diaspora Estival” 2014, iar Doris Mircea – Director General al Departamentului de Comunicare al MAE, a prezentat misiunea, obiectivele şi priorităţile Centrului Infoeuropa din cadrul Ministerului Afacerilor Externe.
Bogdan Stanoevici – ministrul delegat pentru românii de pretutindeni și-a exprimat speranța că proiectele rezultate în urma acestei ediții a programului „Diaspora Estival” vor avea un impact semnificativ în rândul comunităților românești de peste hotare și a mulțumit românilor veniți din întreaga lume pentru a pune bazele unei adevărate familii reunite sub semnul limbii și spiritualității românești.
„Ne despărţim cu sentimentul împlinirii, dar şi cu certitudinea că în aceste zile de dezbatere aprinsă şi de schimb de idei a prins contur o mare familie care nu cunoaşte frontiere şi nu cunoaşte distanţe. În calitate de ministru delegat pentru românii de pretutindeni, alături de colegii mei din Departamentul Politici pentru Românii de Pretutindeni, sunt mândru că am fost gazdele unui eveniment de o asemenea relevanţă şi amploare…” a spus în încheiere Bogdan Stanoevici.
Redacția Occidentul românesc