Românul din Barcelona care dansează cu caii

poza_1-800x600

Miron Bococi, un român din Barcelona, dansează cu caii. Reprezentațiile lui, unice în lume, sunt urmărite de sute de persoane încântate de ceea ce poate să facă dresorul cu grațioasele animale. „Sunt român, din Maramureș, dar acum locuiesc în Barcelona, la 30 de km de oraș, unde am ferma mea. Am plecat din România acum 12 ani, imediat după bacalaureat. Aveam 19 ani. În prezent mă dedic spectacolelor și show-urilor ecvestre în general. Înainte făceam mai mult echitație, școală, învățam copii, adulți, cai, acum fac spectacole, îmblânzesc mânji sau mă ocup de caii care au anumite probleme de comportament”, a declarat dresorul român într-un interviu pentru Lumea Mare.

Miron Bococi era prieten cu cei doi cai ai familiei sale de când era copil dar niciodată nu şi-a închipuit că se puteau face asemenea lucruri frumoase cu animalele cu care, acasă doar aducea lemne din pădure. Șansa lui a fost însă plecarea la muncă în Spania, țara unde a avut posibilitatea să-şi îndeplinească visul. A fost autodidact şi a reuşit să treacă de la statutul de angajat care câștiga 800 de euro pe lună la cel de dascăl pentru alţii. Cu toate acestea, România, Maramureşul, locul lui de naştere, rămân cel mai apropiate sufletului său.

poza_2-800x600

„Mi-au plăcut dintotdeauna caii. Părinții mei aveau cai, în Maramureș, iar după școală mereu ajutam în muncile în care era nevoie de aceste animale. Încă de pe atunci, mă întrebam ce aș putea face să-i dresez. Mai târziu, am avut șansa de a ajunge să lucrez pe timpul verii în Spania, atras de ideea că locul de muncă era într-un centru de călărie. Așa am văzut o altă formă de a lucra cu caii, de a-i îngriji, de a fi o parte din familie. Aici, dacă moare un cal e tragedie mare. De la ce vedeam până la a face ceea ce îmi doream, era o diferență ca de la pământ la stele. Dar nu mi-a fost niciodată frică, întotdeauna am crezut că un om poate înainta până unde îl duc picioarele, nici mai încolo, nici mai încoace. Am început să învăț de unul singur, cum am știut eu. Decizia de a rămâne în Spania a fost foarte importantă pentru mine.”, a mai declarat Miron Bococi. În prima fază nu s-a gândit că ar putea să facă dresaj. Se gândea doar la muncă, la cum să facă bani şi de acolo a pornit totul. Nici măcar nu are un nume pentru ceea ce reușește să facă cu caii, cert este că măiestria lui este încă neegalată.

Autor: Vasile Zdrobiș – Redactor OR

Foto: Roxana și Alexandru Farca