Românii care vor să lucreze în străinătate, avertizați să meargă mai întâi la ITM
Inspecția Muncii avertizează românii care vor să lucreze în afară țării că, înainte de a apela la serviciile unei firme ce are ca activitate selecția și plasarea forței de muncă, solicitanții trebuie să se adreseze inspectoratului teritorial de muncă (ITM) în raza căruia societatea își are sediul.
Solicitanții locurilor de muncă din străinătate trebuie să ceară, printre altele, informații referitoare la înregistrarea firmei la inspectoratul teritorial de muncă, spun reprezentanții Inspecției Muncii.
„De asemenea, trebuie să verifice dacă la semnarea unui contract individual de muncă în străinătate acesta cuprinde cel puțin următoarele elemente: țara de reședința, denumirea angajatorului cu toate datele de identificare: adresă, număr de telefon/fax, descrierea muncii și a condițiilor de muncă, durat timpului de muncă și de repaus, durată contractului individual de muncă, condițiile de salarizare, condițiile de transport, locuit, condițiile de protecție socială.
Avertizăm asupra faptului că persoanele fizice nu au dreptul să exercite activități de mediere a angajării cetățenilor români în străinătate”, mai spun cei de la Inspecția Muncii.
Potrivit reprezentanților ITM, agenții de ocupare a forței de muncă au obligația de a încheia cu cetățenii români contracte de mediere.
Aceste contracte trebuie să conțină, printre altele, elementele principale privind tariful de mediere, durata contractului și modul de soluționare a eventualelor litigii.
Precizările celor de la Inspecția Muncii vin după ce angajatori cehi și români au escrocat în Cehia cetățeni din județele Iași, Harghita, Covasna și Botoșani.
„Cetățenii escrocați sunt din zone montane, izolate, unde silvicultură este ocupația de bază, iar populația este săracă și neinformată”, spun cei de la Inspecția Muncii.
Inspecția Muncii va declanșă o campanie de informare a cetățenilor din aceste zone, cu sprijinul primăriilor din județele identificate, iar inspectorii de muncă vor participă la întruniri cu cetățenii din comune și vor difuză ghiduri despre munca în străinătate, pentru a preveni repetarea unor astfel de evenimente. Sursa: Mediafax