România tace. Nu şi tinerii români din Diaspora

26

Niciodata nu m-am îndoit de potenţialul tinerilor români. Aşa cum eram obişnuiţi să citim în manualele şcolare – că România are cei mai frumoşi munţi, cele mai roditoare câmpii şi alte multe atribute – cred că ţara noastră are şi cei mai spirituali şi talentaţi tineri. Doar că România nu a avut niciodată destul curaj să strige în gura mare această realitate şi să-şi promoveze valorile.  Acum şapte ani eram studentă Erasmus în Franţa, la Nantes, în cadrul facultăţii de comunicare. Îmi amintesc foarte bine acele momente, mai ales aprecierea pe care colegii mei români o primeau din partea profesorilor şi colegilor francezi. În cele cinci luni de experienţă Erasmus, am cunoscut tineri români experţi în informatică, alţii care excelau în chimie sau fizică, unii pasionaţi de istorie, alţii care citeau filosofie şi vorbeau cursiv cel puţin două limbi străine. Mi se părea chiar amuzant că cei mai buni studenţi erau de cele mai multe ori români, în ciuda imaginii proaste pe care ţara noastră o are în străinătate. Interesant era însă faptul că majoritatea şi-ar fi dorit să se întoarcă acasă, unde să investească expertiza şi cunoştinţele acumulate. Pe de altă parte, cei care nu plănuiau să se întoarcă în România, erau la fel de încântaţi la gândul că, chiar şi în ţara gazdă, pot contribui la schimbarea imaginii României şi se pot implica în proiecte benefice comunităţilor de români. Dar cine ţine cont de această resursă preţioasă? Cine şi cum îi primeşte acasă pe tinerii români care vor să se întoarcă? Şi cine îi sprijină pe cei care s-au stabilit în străinătate?… rămân încă întrebări fără răspuns.

Un sondaj de opinie realizat în perioada martie-iunie 2012 de către tineri social-democraţi români din Diaspora (TSD Diaspora) îşi propunea să cerceteze cine sunt tinerii români din Diaspora şi cum văd ei România. Din studiu reieşea că, în ciuda situaţiei din ţară, pentru 68% dintre respondenţi întoarcerea în România este o dorinţă şi o posibilitate reală. Restricţiile de pe piaţa muncii reprezintă problema cea mai gravă pentru tinerii români din Diaspora, chiar dacă 76% consideră că pot contribui cu muncă de calitate la dezvoltarea ţării în care locuiesc. “La ora actuală România nu face nimic pentru mine, eu sunt cel care îşi doreşte să facă ceva pentru România”, răspundea unul dintre respondenţi.  Şi atunci mă întreb: de ce acum câţiva ani ne-am putut promova munţii, câmpiile, livezile, litoralul, agricultura şi acum tăcem? De ce am renunţat să ne valorificăm potenţialul şi să-i lăsăm pe alţii să ne judece? De ce România nu este capabilă să-şi constientizeze resursele şi să investească în tineri?

Sondajul de opinie va fi prezentat în exclusivitate la Parlamentul European din Bruxelles pe 4 octombrie 2012, în cadrul dezbaterii “Cine sunt tinerii români din Diaspora şi cum văd ei România”, şi publicat pe site-ul web www.psdbelgia.ro. Organizaţia TSD Diaspora este un proiect nou care îşi propune să unească tineri sociali-democraţi români care locuiesc înafara României şi vor să se implice activ în politica românească. TSD Diaspora îşi propune să iniţieze un dialog eficient şi real între România şi tinerii români din Diaspora, pentru ca problemele acestora să ajungă pe agenda politică, iar competenţele lor să fie valorificate, atât în ţară cât şi în străinătate.

Un material realizat de Anda Ghiran

——–

Anda Ghiran are 27 de ani si locuieste de peste trei ani in Bruxelles. Absolventa al unui Master in Afaceri Europene la Strasbourg, Anda lucreaza ca Analist Marketing in domeniul eficientei energetice, in cadrul unei companii internationale. Este student doctorand, realizand o cercetare despre rolul comunicarii in crearea si implementarea Politicii Energetice in Uniunea Europeana. Anda este in prezent Secretar Executiv PSD Belgia si initiatorul proiectului TSD Diaspora.