România: Începând cu 17 iunie, se prelungește starea de alertă cu 30 de zile

Guvernul a aprobat în şedinţa de marţi, 16 iumie, prelungirea stării de alertă cu 30 de zile. Hotărârea a fost adoptată „în unanimitate” în Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, a anunțat premierul Ludovic Orban. Guvernul a decis să redeschidă bisericile pentru slujbe în interior cu o serie de condiții care vor fi stabilite prin ordin comun MS-MAI, scrie mediafax.

Conform documentului, se menține obligatorie purtarea măștilor în spațiile publice închise, spații comerciale, la locul de muncă sau în mijloacele de transport în comun. De asmenea, persoanele care vin din străinătate din țări care nu mai prezintă un risc mare al răspândirii infecției cu coronavirus nu mai stau în carantină sau izolare. Lista țărilor poate fi consultată, AICI.

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a anunţat că se gestionează şi un al treilea pachet de relaxare. Referitor la deciziile de marţi, 16 iunie, Tătaru a anunţat că grădiniţele, creşele şi after school-urile îşi vor relua activitatea pe parcursul verii, după un set de norme.

De asemenea, s-a luat decizia de reluare a activităţii în sălile de fitness – în condiţii de distanţare şi igienă.

În ce priveşte reînceperea slujbelor în biserici, ministrul sănătății a spus că numărul persoanelor aflate în lăcaşurile de cult se va stabili în funcţie de suprafaţă. Se va ţine cont de distanţarea fizică şi se păstrează obligativitatea păstrării măştilor.

Se reia şi „tot ce înseamnă sport în aer liber, cu respectarea condiţiilor de igienă şi a distanţării. Orice eveniment privat nu va depăşi 20 de persoane”, a spus ministrul, în timp ce evenimentele în aer liber pot avea până la 50 de invitaţi.

„Respectând nişte reguli de igienă, distanţare, precauţie, putem gestiona situaţia în aşa fel încât să ne ducă după 1 iulie la un alt pachet de relaxări. Situaţia încă nu este la final”, a conchis ministrul Tătaru.

Sunt suspendate zborurile spre Belgia, Franța, Iran, Italia, Regatul Unit al Marii Briranii și Irlandei de Nord, Regatul Țărilor de Jos, Statele Unite ale Americii și Turcia, și din aceste țări către România.