România în doliu național: 18 turiști români și-au pierdut viața într-un grav accident în Muntenegru

40

589

Cel puţin 19 persoane au murit, iar alte patru sunt în stare critică, după ce autocarul în care se aflau, înmatriculat în România, a căzut într-o prăpastie, în Muntenegru. Guvernul va decreta ziua de miercuri, 26 iunie, drept zi de doliu naţional pentru victimele accidentului din Muntenegru, a anunţat premierul Voctor Ponta. Hotărârea privind declararea zilei de doliu naţional va fi aprobată marţi, în şedinţă specială a Guvernului.

„Mâine dimineaţă vom avea o nouă şedinţă, de data aceasta formală a Cabinetului, şi, dacă sunt îndeplinite toate condiţiile legale, vom propune ca miercuri să fie declarată zi de doliu naţional”, a spus Ponta.

El a precizat că tot marţi, după încheierea procedurilor legale, va fi asigurat transportul la Bucureşti a persoanelor decedate şi rănite.

Primarul din Piteşti, Tudor Pendiuc, a declarat, luni, că 17 dintre victimele accidentului de autocar din Muntenegru sunt din judeţul Argeş, fiind vorba despre 11 din Curtea de Argeş şi şase din Piteşti, iar dintre acestea şase au decedat. Pendiuc a mai spus că o parte dintre rudele victimelor din Curtea de Argeş au plecat deja în Muntenegru, precizând că nu are detalii în acest sens despre familiile victimelor din Piteşti. Conform sursei citate, acest circuit era organizat anual, cu aceeaşi agenţie, de mai mulţi profesori din Piteşti, împreună cu rude şi cunoştinţe ale acestora. El a mai spus că doi-trei profesori erau de la Şcoala numărul 4 din Piteşti.

Ministrul de Externe Titus Corlăţean a ajuns luni în capitala muntenegreană unde a fost primit de către preşedintele republicii şi urmează să meargă la spitalul din Podgorica, unde se află victimele accidentului de autocar, informează MAE.

„Preşedintele Filip Vujanović a exprimat condoleanţe în numele poporului muntenegrean pentru tragedia suferită de cetăţenii români pe teritoriul ţării sale. De asemenea, a exprimat întreaga solidaritate şi a reiterat sprijinul deplin al autorităţilor din Republica Muntenegru”, conform comunicatului MAE.

Şi ministrul Corlăţean a mulţumit autorităţilor muntenegrene, în special premierului şi ministrului de Externe şi a exprimat recunoştiinţa „cetăţenilor muntenegreni care au oferit ajutor direct la faţa locului sau donând sânge cetăţenilor români răniţi în accident”.

Corlăţean şi secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Raed Arafat vor merge la spitalul din Podgorica pentru a vizita cetăţenii români răniţi.

„Ministrul român de externe va coordona acţiunile în desfăşurare, care să ducă la finalizarea, cu sprijinul autorităţilor muntenegrene, cât mai repede cu putinţă, a tuturor procedurilor care să facă posibilă reîntoarcerea acasă a supravieţuitorilor acestui tragic eveniment, precum şi repatrierea trupurilor neînsufleţite”, precizează MAE.

Secretarul de stat din Ministerul Sănătăţii Raed Arafat a declarat, într-o conferinţă de presă de la spitalul din Podgoriţa, că vor fi trimise la faţa locului două avioane pentru transportul răniţilor în România şi un altul pentru aducerea în ţară a persoanelor decedate.

Persoanele rănite în accidentul din Muntenegru care nu sunt transportabile vor rămâne la Podgoriţa şi vor fi aduse în România atunci când medicii vor stabili că acest lucru este posibil, a precizat secretarul de stat.

Arafat a mai spus că avioanele cu care vor fi aduşi în ţară răniţii care pot fi transportaţi sunt dotate cu aparatură medicală.

El a mai precizat că se lucrează cu Ministerul de Interne şi Ministerul de Externe pentru identificarea persoanelor rănite care sunt în comă sau la terapie intensivă.