România din diaspora – caravana culturii române în Spania

45

afis-romania-din-diaspora-proiect-drp-parla (rom) [640x480]

În data de 6 octombrie 2013 comunitatea românilor din Spania (mai precis comunitatea de români din Valdemoro) va avea parte de un eveniment deosebit:  ediția cu numărul 5 a proiectului „România din diaspora – caravana culturii române în Spania” – un proiect elaborat și coordonat de scriitorul Gelu Vlașin, proiect realizat cu sprijinul Ministerului Afacerilor Externe – Departamentul Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni (DPRRP).

Proiectul “România din diaspora – caravana culturii române în Spania” este structurat în mai multe secțiuni: o expoziție de carte românească (100 de cărți fundamentale din literatura română), o prezentare video cu 25 de personalități marcante din cultura română, un recital de muzică și o serie de lectură de poezie în interpretarea unor cunoscuți autori români. Scopul acestui proiect este să contribuie la păstrarea valorilor culturale, la o mai bună cunoaștere a literaturii, limbii și culturii române și la îmbunătățirea imaginii comunității românești din Spania. Colaboratorii acestui proiect sunt scriitorii: Nina Vasile, Marius Gîrniță, Marin Dumitrescu, Elisabeta Boțan, Sorin Dinco și artiștii: Cristina Maria Vlașin (voce) & David Sanz (pian). Fotograful oficial al caravanei culturale este Oana Robu. Parteneri: Federația Asociațiilor de Români din Spania – FEDROM, Rețeaua literară, România din Diaspora, Biblioteca Lucian Blaga – Madrid, Episcopia Ortodoxă Română a Spaniei şi Portugaliei.

Ultima ediție a avut loc duminică 28 septembrie 2013 în localitatea Parla. Prima parte a programului – recitalul de poezie, prezentarea celor 25 de personalități din cultura română și expoziția de carte – s-a desfășurat în Parohia Sfânta Anastasia Romana unde preotul paroh Vasile Eugen Barz a găzduit cu bucurie acest eveniment. Sala din incinta bisericii s-a dovedit a fi neîncăpătoare pentru mulțimea de români care a dorit să participe la programul cultural în care protagoniști au fost poeții Marius Gârniță, Marin Dumitrescu și Gelu Vlașin. Partea a 2-a  s-a desfășurat în sala mare a restaurantului Jose Vargas unde Cristina Vlașin (voce) și David Sanz (pian) au fost ovaționați la scenă deschisă de cei peste 100 de români prezenți la acest recital de muzică ! Piesa cea mai aplaudată a fost Mocirița în interpretarea de zile mari a Cristinei Vlașin cu aportul incontestabil a pianistului David Sanz.

Celelate 3 ediții ale caravanei s-au desfășurat în: Madrid – 7 iulie, Coslada – 7 septembrie  22 septembrie. Următoarele destinații ale proiectului “România din diaspora – caravana culturii române în Spania” sunt: Valdemoro – 6 octombrie, Barcelona – 12 octombrie și Villarrobledo – 27 octombrie.

* mai multe detalii puteți găsi pe blogul oficial al proiectului: http://lobby-rumania.blogspot.com.es/ sau în pagina facebook a proiectului: https://www.facebook.com/romania.din.diaspora