Reţea de sclavie în Spania – Zeci de români supuşi la condiţii inumane de muncă

66

Autorităţile spaniole au desfințat o reţea de sclavie organizată de români în regiunea Sevilla, aducând la lumină un caz șocant de exploatare a muncii umane. 21 de victime, atrase sub pretextul unor locuri de muncă bine plătite, au fost descoperite în condiţii deplorabile, fiind nevoite să lucreze fără pauze şi fără condiţii minime de trai.

Reţeaua, condusă de un individ numit „Patriarhul”, a fost desfiinţată de către poliţiştii spanioli, iar 15 membri ai acesteia au fost arestaţi. Condiţiile în care erau ţinuţi sclavii erau cumplite: ameninţări cu macete, lipsă de hrană şi apă, şi muncă extenuantă la culesul fructelor sub soarele arzător al Andaluziei.

Într-una din încercările de a scăpa de tortură, un bărbat a sărit pe fereastra autobuzului cu care erau transportați, iar o tânără a pierdut sarcina din cauza stresului şi epuizării provocate de condiţiile de muncă. „Victimele erau ţinute în condiţii dure, insalubre, dormeau pe saltele pe podea fără să aibă posibilitatea să se spele”, a declarat Luis Garcia, şeful Brigăzii pentru Drepturile Omului.

„Patriarhul” şi complicii săi foloseau firmele lor pentru a semna contracte de muncă cu fermierii, iar victimele erau recrutate prin intermediul reţelelor de socializare din România, fiind atrase cu promisiuni false de angajare.

Percheziţiile la locuinţele membrilor reţelei au dus la descoperirea unui adevărat tezaur: trei maşini scumpe, ceasuri de lux, 240 de bijuterii de aur şi aproape 40.000 de euro. Autorităţile spaniole au calificat gruparea drept o „reţea criminală, un clan condus de un lider”, şi au anunţat că membrii acesteia riscă ani grei de închisoare.

Astfel de cazuri devin tot mai frecvente în Spania, cu sute de români eliberaţi în fiecare an din reţelele de sclavie modernă. Potrivit El Pais, Madridul estimează că 40% dintre autorii sau victimele exploatării prin muncă în Spania provin din România.

A consemnat: Mircea Fluieraș – OR
Informații și foto: El Pais