Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii a murit

Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii și Irlandei de Nord a murit, joi, 8 septembrie, la Castelul Balmoral, reședința sa din Scoția, unde Regina s-a retras în ultima perioadă. Regina avea 96 de ani și se afla pe tron de 70 de ani, având cea mai îndelungată domnie din istorie.

Moartea Reginei pune capăt celei mai lungi domnii din istoria Marii Britanii. Regina Elisabeta a fost, de asemenea, cel mai în vârstă șef de stat din lume. Fiind cel mai longeviv monarh din istoria Marii Britanii și al doilea cel mai longeviv din lume, o întreagă generație de oameni nu a cunoscut niciodată viața fără Elisabeta a II-a.

Moartea Reginei Elisabeta este un șoc absolut pentru britanici. Așa cum a spus și biograful regal Penny Juror, moartea sa va fi un eveniment „traumatizant” pentru Marea Britanie.

„Regina este un personaj atât de popular, iar în timpul domniei sale multe lucruri s-au schimbat într-un mod cu adevărat dramatic. Absolut toate aspectele vieții s-au schimbat, însă o constantă în toate acestea a fost Regina”, a explicat Juror.

În acest moment, principalele canale de televiziune din Regatul Unit și-au amânat emisiile programate în prealabil și prezentatorii poartă costume și cravate negre.

La Palatul Buckingham din Londra, mulțimile care așteptau actualizări despre starea Reginei au început să plângă când au aflat de moartea sa. Steagul Uniunii din partea de sus a palatului a fost coborât în ​​bernă la ora 18:30 BST.

***

Mandatul Reginei Elisabeta a II-a ca șef de stat a cuprins austeritatea postbelică, tranziția de la imperiu la Commonwealth, sfârșitul Războiului Rece și intrarea Regatului Unit în – și retragerea din – Uniunea Europeană.

Domnia Reginei a cuprins 15 prim-miniștri, începând cu Winston Churchill, născut în 1874, și inclusiv Liz Truss, născută 101 ani mai târziu, în 1975, și numită de Regină la începutul acestei săptămâni. Regina Elisabeta a ținut audiențe săptămânale cu prim-ministrul său pe tot parcursul domniei sale.

Regina s-a născut Elizabeth Alexandra Mary Windsor, în Mayfair, Londra, la 21 aprilie 1926.

Tatăl Elisabetei a devenit regele George al VI-lea și, la vârsta de 10 ani, Lilibet, așa cum era cunoscută în familie, a devenit moștenitoarea tronului.

După ce a împlinit 18 ani, Elizabeth a petrecut cinci luni la Serviciul Teritorial Auxiliar și a învățat abilități de bază de mecanică a motoarelor și de conducere. „Am început să înțeleg spiritul de corp care înflorește în fața adversității”, și-a amintit ea mai târziu.

În timpul războiului, a făcut schimb de scrisori cu vărul său de-al treilea, Filip, Prințul Greciei, care slujea în Marina Regală. Romantismul lor a înflorit și cuplul s-a căsătorit la Westminster Abbey pe 20 noiembrie 1947, prințul luând titlul de Duce de Edinburgh.

Mai târziu, Regina l-a descris drept „puterea și șederea mea” prin 74 de ani de căsnicie, înainte de moartea lui în 2021, la vârsta de 99 de ani.

Foto: edition.cnn.com/