Regina Ana a României a împlinit 90 de ani – La mulți ani, Majestate!

875

Regina Ana împlineşte, miercuri, 18 septembrie, vârsta de 90 de ani. Potrivit unui comunicat al biroului de presă al Familiei Regale, „majestăţile lor au hotărât să sărbătorească această frumoasă aniversare în mod privat”.  Totuşi, miercuri, cu ocazia împlinirii de către Regina Ana a vârstei de 90 de ani, principesa moştenitoare Margareta şi principele Radu vor participa la o lansare de gală a volumului „Ana. Portretul Reginei”, apărut la Curtea Veche Publishing. Evenimentul este găzduit de Biblioteca Centrală Universitară „Carol I” şi va începe la ora 18.30.

Volumul „Ana. Portretul Reginei”, de principele Radu, este un album cu fotografii de familie înfăţişând-o pe regină. Aşa cum editura Curtea Veche şi-a obişnuit cititorii prin colecţia „Casa Regală”, informaţiile ce însoţesc fotografiile sunt foarte personale: nici literatură, nici istorie, textul ce însoţeşte fotografiile reginei, din copilărie şi până astăzi, sunt însemnări de familie ce scot la iveală frumuseţea şi farmecul, spontaneitatea şi eleganţa, dar şi firea energică a acesteia, toate sfidând parcă destinul ce nu a ferit-o de suferinţă.

„De-a lungul istoriei României, monarhii ţării au ştiut să fie alături de poporul român atunci când acesta a avut cea mai mare nevoie; în ultimele două decenii, majestăţile lor Regele Mihai şi Regina Ana au fost mai aproape de români decât oricând altcândva în viaţă. Iar acum, când Regina Ana a devenit cea mai longevivă consoartă de voievod sau rege din istoria României, este momentul ca toţi cei apropiaţi de Familia Regală a României să fie alături de majestăţile lor regale, pentru a îi ura Reginei Ana «La mulţi ani!». Deşi locuieşte în Elveţia, majestatea sa a fost şi este întotdeauna cu sufletul alături de poporul român, iar de ziua sa de naştere, cu atât mai mult”, se spune în comunicatul editurii Curtea Veche.

La rândul său, Iren Arsene, manager al Curtea Veche Publishing, a declarat: „Lipsa nedreaptă a Reginei Ana din prim-planul societăţii româneşti timp de zeci de ani ne-a răpit şansa la un model de eleganţă, demnitate, dârzenie, frumuseţe interioară şi exterioară, iată de ce acest superb album îmi provoacă nu doar o imensă bucurie, ci şi o mare tristeţe”.  Evenimentul de lansare a volumului „Ana. Portretul Reginei” va include un moment muzical susţinut de Corul Regal, dirijat Răzvan Rădos. Intrarea la eveniment este liberă pentru toţi cei care doresc să stea alături de Familia Regală, în ziua aniversării Reginei Ana. Lansarea va fi urmată de o cupă de şampanie.  Pe de altă parte, miercuri, de la ora 21.55, TVR 1 va transmite filmul documentar „Ana a României. Portretul Reginei, la 90 de ani”, realizat de Marilena Rotaru. Emisiunea poate fi văzută şi online, pe www.tvrplus.ro.

„Regina Ana împlineşte astăzi 90 de ani. Nici o soţie de rege, de domnitor sau de împărat nu a mai atins o asemenea longevitate. Frumuseţea este atât a numărului, cât şi a faptului că Regina Ana nu a adăugat ani vieţii, ci a dat viaţă anilor. Alături de Regele Mihai, Regina Ana este purtătoarea Coroanei Române, care a dat identitatea şi prosperitatea Regatului Român”, declară realizatoarea Marilena Rotaru, cea care şi-a dedicat cea mai mare parte a carierei sale reflectării vieţii şi activităţii Familiei Regale a României. Fiica principelui René de Bourbon-Parma şi a principesei Margareta a Danemarcei, principesa Ana de Bourbon-Parma s-a născut la Paris, în data de 18 septembrie 1923. Arătând încă de mică o preferinţă pentru activităţile potrivite, în acele vremuri, mai mult bărbaţilor, viitoarea Regină a României a îndrăgit cu deosebire geografia şi istoria, fiind mereu un om de acţiune.

Principesa Ana şi Regele Mihai s-au căsătorit la palatul regal din Atena, în ziua de 10 iunie 1948. Cele câteva luni de confuzie şi pribegie de după plecarea Regelui din România, la 4 ianuarie 1948, nu au fost decât începutul unui şir de decenii în care Mihai I şi Ana şi-au clădit încetul cu încetul viaţa de familie, care a constituit mereu, pentru ei, un refugiu împotriva vitregiilor sorţii. În anii exilului, Regele Mihai şi Regina Ana s-au bucurat de farmecul şi liniştea vieţii de la ţară, pe domeniul Bramshill, proprietatea de lângă Londra a Lordului Brockett. Mai târziu, au locuit, tot în Anglia, într-o altă proprietate, numită Ayot St. Lawrence. Regele şi Regina au găsit cele mai neobişnuite formule de a-şi câştiga existenţa. În răstimpul şederii lor în Marea Britanie, în anii ’50, au muncit la fermă şi în propriul lor atelier de tâmplărie. Regele şi Regina s-au mutat în Elveţia în anul 1956, iar Villa Serena de la Versoix a devenit, în România, simbolul Coroanei, al demnităţii şi al libertăţii confiscate. De la Versoix a venit Regina Ana în România, la începutul anilor ’90, când Regelui Mihai i se refuza prezenţa în ţară.