„Răspunde cu suflet vârstnicilor singuri!” – campanie pentru sprijinirea seniorilor din România aflați în situații dificile

Fundația Regală Margareta a României invită persoanele fizice să se alăture eforturilor de a susține nevoile urgente ale vârstnicilor din România

Fundația Regală Margareta a României lansează Campania de ajutor pentru vârstnicii României, pentru a sprijini de Sărbători și pe parcursul anului ce urmează seniori din România aflați în situații dificile de viață. Până la 5000 de persoane în vârstă vor beneficia de ajutor material, de sprijin practic și susținere emoțională prin programul Fondul Special pentru Vârstnici, finanțat din donații. Sub îndemnulRăspunde cu suflet vârstnicilor singuri!”, oamenii de bine sunt invitați să se alăture eforturilor de a susține nevoile urgente ale vârstnicilor, direcționând către Fundație, pentru acest program, o donație pe www.frmr.ro/donationline/ sau prin transfer bancar. 

Când telefonul nu mai sună

Mulți dintre vârstnicii de lângă noi, parcă adesea invizibili pentru populația activă, trăiesc adevărate drame, afectați de pierderea celor dragi, de neputință, lipsuri materiale, boli supărătoare sau izolare. Ajunși la o vârstă înaintată, fără ajutor, așteaptă zile în șir ca cineva să le calce pragul ori ca telefonul să sune pentru a auzi o voce. Pentru ei, serviciile sociale, de consiliere, precum și sprijinul comunității, sunt esențiale pentru un trai demn și alinarea singurătății.

Realitatea statistică a anului 2022 în România continuă să fie descurajantă pentru un segment important al societății: populația României numără astăzi peste 3,8 milioane de vârstnici, dintre care circa 1 milion trăiesc singuri, iar peste 700.000 de pensionari sunt nevoiți să se descurce cu un venit lunar de sub 1.000 de lei.

Zeci de asociații și voluntari mobilizați de Fundație

Fundația Regală Margareta a României, prin generozitatea persoanelor fizice și a companiilor donatoare, a sprijinit peste 4000 de seniori până în acest moment al anului și a oferit granturi pentru peste 30 de ONG-uri din România care, prin serviciile sociale locale, au răspuns diverselor nevoi ale vârstnicilor din comunitățile lor.

Pentru că numărul celor care sunt în dificultate și caută ajutor este în continuă creștere, Fundația Regală își propune să ajute anul următor până la 5000 de seniori, prin proiecte sociale proprii și prin partenerii sociali. Pentru a sprijini nevoile urgente ale persoanelor vârstnice, Fundația susține o rețea de servicii sociale activă în diverse comunități și mobilizează zeci de voluntari. Totodată, Fundația vizează pentru 2023 extinderea proiectelor sociale în noi zone geografice din România și lansarea unor noi servicii.

Fondul Special pentru Vârstnici a fost lansat de către Fundația Regală Margareta a României în martie 2020, ca un fond de urgență pentru a deservi nevoilor stringente ale vârstnicilor din România și pentru a gestiona izolarea socială determinată de coronavirus. Fondul vine acum în sprijinul seniorilor din orice zonă a țării, în special al celor afectați de singurătate, imobilitate fizică, stare de sănătate precară, sărăcie sau excluziune socială, situații dificile de viață.

Peste 12.000 de seniori din România au fost sprijiniți de Fundație până acum, prin acoperirea a diverse nevoi, precum: ajutor material – tichete sociale, materiale igienico-sanitare sau paramedicale, bunuri de necesitate, sprijin practic – îngrijire sau menaj la domiciliu, livrarea cumpărăturilor sau a medicamentelor acasă, consiliere socială și îndrumare către servicii de suport accesibile în comunitate, dar și susținere emoțională, prin servicii de alinare a singurătății sau consiliere psihologică gratuită.

Cum pot contribui persoanele fizice?

Pentru vârstnicii aflați în situații dificile timpul nu este un aliat. Fundația Regală Margareta a României vrea să ajute circa 5.000 de seniori în anul 2023, iar pentru o astfel de susținere sunt necesare resurse suplimentare. Tocmai de aceea, Fundația apelează la implicarea persoanelor fizice.

Astfel, oamenii care vor să susțină nevoile urgente ale vârstnicilor din Româna – bunici singuri, părinți ai căror copii sunt plecați departe, vârstnici care nu mai au pe nimeni, iar grijile materiale îi copleșesc – și să ne sprijine să ajutăm mai mulți seniori aflați în situații dificile de viață, o pot face înscriind o donație lunară sau unică pe www.frmr.ro/donationline sau dăruind suma dorită prin transfer bancar.

Fondurile obținute vor fi utilizate de Fundație în continuare pentru:

  • Facilitarea accesului bătrânilor la serviciile de care au nevoie urgentă: îngrijire la domiciliu, cantină socială, centru de zi ori policlinică socială
  • Ajutor material, prin pachete sau tichete sociale, pentru vârstnicii aflați în cele mai dificile situații de viață
  • Susținere și dotări pentru îngrijitorii la domiciliu, voluntarii și asistenții sociali din comunități
  • Implicarea seniorilor în activități de voluntariat la centre pentru copii, pentru a avea ocazia să se simtă utili și valorizați
  • Crearea atmosferei de sărbători prin meniuri la domiciliu sau mese organizate pentru vârstnicii singuri alături de voluntari
  • Oferirea de consiliere psihologică și sprijin emoțional seniorilor cu depresii sau anxietate

Donați online pe www.frmr.ro/donationline și completați în formularul de donație cauza și suma dăruită. Veți fi direcționat către platforma de plăți securizată EuPlătesc, pentru datele aferente cardului bancar Visa sau MasterCard.
Donați prin bancă în contul
Fundației Regale Margareta a României (România) – cod fiscal 10981730
Detalii de plată: Donație Vârstnici

Donații în euro:
Cont IBAN: RO30 BACX 0000 0001 2931 2320/ EUR, Unicredit Bank,
Sau Lira sterlină / GBP:
RO45 BACX 0000 0001 2931 2050  / GBP, Unicredit Bank,
Sau Dolar american / USD:
RO03 BACX 0000 0001 2931 2321 / USD
Sau Lei / RON:
Cont IBAN: RO77 BACX 0000 0001 2931 2250 – RON, Unicredit Bank

Adresa poștală și contacte:
OP 12 CP 327, sector 1, București -Tel:  004 031 405 55 54 – e-mail: info@principesa.ro.

***

Despre Fundația Regală Margareta a României

Înființată în 1990 de către Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei române, împreună cu tatăl său, Regele Mihai, Fundația Regală Margareta a României este una dintre puținele organizații non-guvernamentale care derulează programe dedicate seniorilor din România. De-a lungul celor 32 de ani de activitate, cu implicarea voluntarilor și mobilizarea partenerilor instituționali și a întregii comunităţi, Fundația a creat diverse soluții menite să îmbunătățească viețile acestora, să aline singurătatea, să prevină izolarea socială, ori să creeze oportunități pentru o viață activă. Programele și campaniile Fundației, precum rețeaua Pentru Seniorii Noștri, Fondul pentru Vârstnici, Centrele Generații, Telefonul Vârstnicului, Conferința Bune Practici pentru o Bătrânețe Frumoasă, au redat demnitatea și speranța la vârsta a III-a. Mai multe detalii pe www.frmr.ro.

Comunicat și imagini: Fundația Regală Margareta a României