Quintanar de la Orden: Tradiții românești de Paște într-o manieră modernă

37

Asociația culturală Spaniolă-Română Gente, din Quintanar de la Orden, a organizat sâmbătă, 31 martie 2012, în incinta Centrului civic „Principe de Asturias” din localitate, începând cu orele 18:00,  un atelier de pictură modernă a ouălor de Paște la care au fost invitați vecini spanioli și români stabiliți in localitate și împrejurimi.

Această activitate a fost inclusă în programul Primăriei din Quintanar de la Orden, având ca scop prezentarea tradițiilor și obiceiurilor românești ce dovedește păstrarea acestora în comunitatea românească din localitate, o bună integrare a românilor în societatea spaniolă și conviețuirea pașnică dintre cele două nații.

La această activitate a fost invitată Claudia Morar din cadrul Asociației Hispano-Române din provincia Cuenca, care, după ce a efectuat o scurtă prezentare a istoriei pictatului ouălor de Paște și semnificația religioasă care o are pentru poporul român, a uimit publicul cu o tehnică modernă a pictatului ouălor, realizat cu lac de unghii în diverse culori și apă. Adulți, români și spanioli, copii de toate vârstele, curioși și dornici să cunoască această nouă artă, au participat la primele lecții. Astfel, zeci de ouă albe s-au transformat în ouă multicolore sub mâinile îndemânate alte copiilor și ale adulților români și spanioli, spre încântarea tuturor celor prezenți.

Dorim să mulțumim și pe această cale organizatorilor, celor prezenți la acest eveniment important pentru românii din Quintanar de la Orden, domnului Arturo Rojo din partea ziarului Aqui, celor de la TV La Mancha și Radio Surco și tuturor celor care au fost alături de noi atât cu gândul cât și cu fapta, la această activitate care marchează apropierea Sfintei Sărbători de Paște, sărbătoare care oferă fiecărui român plecat de acasă, un moment de aducere aminte despre tradițiile și obiceiurile noastre strămoșești pe care avem obligația să le păstrăm și să le ducem cu noi oriunde ne poartă soarta  în lume. Paște Fericit românilor din Spania, românilor de acasă și de pretutindeni. Hristos a Înviat!

A consemnat Sorin Bălășcău/Președinte – Asociația Spaniolă-Română Gente din Quintanar de la Orden.