Provincia Alicante: Duminica Floriilor – Tradiții și obiceiuri

124

domingoramoselche

În Spania, Sărbătorile de Paște reprezintă o perioadă specială, de dedicare religioasă și bucurie pentru învierea lui Isus Cristos, marcată de numeroase și pitorești tradiții și obiceiuri.

Patimile lui Cristos sau Săptămâna Sfântă (Semana Santa) este recunoscută drept una dintre cele mai importante sărbători spaniole.

Celebrarea de Paști debutează cu Domningo de Ramos (Duminica Ramurilor sau Duminica Floriilor) și se încheie cu Lunes de Pascua ori Lunea de Paște.

În ziua de Florii, bisericile organizează procesiuni sau parade, în cadrul cărora oamenii poartă ramuri mari sau frunze de palmieri sau măslini, binecuvântate în biserică, sărbătorind astfel sosirea lui Isus în Ierusalim.

În localitatea Elche din provincia Alicante (zona cu cea mai mare plantație de palmieri din Europa), există tradiția de a lega și a acoperi frunzele palmierilor pentru a se albi fără a fi atinse de soare, după care sunt împletite în forme extrem de elaborate.

Domingo-de-Ramos-Elche

Domingo-de-Ramos

Un proverb spaniol spune că “Domingo de Ramos, quien no estrena algo, se le caen las manos”, adică: “În duminica de Florii, celor care nu poartă un lucru nou, le cad mâinile”…

Alina Constantinescu – Spania (Corespondent OR)

costa-blanca-domingo-ramos-elche-religioso-500x320 Palma-Blanca-de-Elche

Nota redacției 

Important! Cum scriem corect: Iisus Hristos, Isus Cristos sau Isus Christos

Fonetic și lingvistic. Lingvistic vorbind, grafia „Isus Cristos” este varianta corectă în limba română, întrucât limba română fiind de origine romanică, nu trebuie să urmeze tradiția slavă și să preia fonetica grecească.

Totuși Dicționarul Explicativ al limbii Romane (DEX) agreează toate cele 3 forme de Hristos, Christos și Cristos. Orice altă formă hibridă Iisus Cristos, Iisus Christos, Isus Hristos, Isus Christos, Iisus Christos sunt incorecte din punct de vedere lingvistic și etimologic.