Festivalul internațional ProPatria „Tinere Talente Românești” premiază excelența românească și la a opta ediție

12

În perioada 29 septembrie – 20 octombrie 2018 va avea loc la Roma a opta ediție a festivalului internațional ProPatria „Tinere Talente Românești”. Un bogat program de evenimente cu intrare gratuită va încânta publicul, oferta cuprinzând concerte și recitaluri muzicale, proiecții de film, spectacole de teatru și dans, dar și o gală de premiere a tinerelor valori românești din diaspora.

Festivalul este organizat și promovat de către Asociația culturală româno-italiană ProPatria în colaborare cu Accademia di România in Roma și Ambasada României în Italia cu susținerea Ministerului pentru Românii de Pretutindeni și a Institutului Cultural Român. Asociația ProPatria a demarat încă din anul 2010 campania de căutare, descoperire și promovare a tinerilor români cu rezultate de excelență precum și a artiștilor deja consacrați aflați în diaspora, propunându-i și prezentându-i publicului român și italian în  manifestări și activităti care să conducă la recunoașterea valorii lor.

Festivalul „Tinere Talente Românești” a fost inițiat în anul 2011 și, pe parcursul celor șapte ediții de până acum, a oferit publicului un program bogat în  evenimente culturale de înalt nivel,  considerând că una dintre soluțiile prezentării României și a românilor din afara granițelor într-o lumină pozitivă și reală este promovarea culturii și în mod special a excelenței. Proiectul este o modalitate de punere  în valoare a excelenței românești de peste hotare, de consolidare a diasporei  românești, de facilitare a contactului direct între tinerii români de prestigiu. A opta ediție a festivalului va păstra aceleași caracteristici, în dorința de a consolida imaginea acestui eveniment ca un proiect comun al diasporei, generator de acțiuni care satisfac nevoile legitime ale românilor de peste hotare în a-și păstra, dezvolta și exprima identitatea culturală și lingvistică.

Tineri care ating excelența în alte țări unde diaspora română este prezentă vor fi premiați și de data aceasta, într-o ediție specială a festivalului dedicată Centenarului Marii Uniri. Sub bagheta directorului artistic Mara Dobrescu (Franța), publicul se va bucura de recitaluri muzicale (pian, vioară), instalații, proiecții și sesiuni de video mapping, proiecție de film, spectacole de teatru, dans și muzică veche. Finalul evenimentului va fi Gala Premiilor de Excelenţă Propatria  2018, organizată la Teatrul Golden din Roma pe data de 20 octombrie. Gala va cuprinde momente muzicale și artistice susținute de către acești  tineri “ambasadori ai României.” Totodată, cei prezenți vor avea ocazia să vizioneze scurte înregistrări video și montaje fotografice cu momente reprezentative din pregătirea celor premiați și a succeselor obținute. Vor fi premiate și societățile, academiile, școlile și cluburile de apartenență care s-au evidențiat în pregătirea, susținerea și promovarea tinerelor talente românești.

Proiectul este realizat cu colaborarea și susținerea următoarelor instituții: Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, Ambasada  României în Italia, Accademia di Romania in Roma, Institutul Cultural Român, “Institut Francaise – Centre Saint Louis”, Accademia d’Ungheria in Italia, Conservatorul de Muzică Santa Cecilia, Muzeul MACRO, Progetto Miniera, Comune di Roma.

Patronaje: Senatul Republicii Italiene,  Camera Deputaților Italia, Comisia Europeană Roma, Consiliul Regional Lazio, Comune di Roma – Assessorato Cultura, Creatività e Promozione Artistica, Ambasada României în Italia.

Parteneri media: Agenţia Naţională de Presă AGERPRES, TVR Internaţional, TVR Moldova,  Radio România; Agenzia Stampa Askanews, GP Magazine, Rome Guide, Vivi Roma TV, Yes Art Italy, Romeig, Roma Multietnica, Più Culture, Officina delle Culture, Art Wave, Associazione Culture del Mondo, Cultural Pro, Abitare a Roma, Scoprendo Roma, B in Rome; Occidentul Românesc; Arthis Radio-Tv și Arca TV.

Coordonator proiect: Mioara Moraru (info@propatriavox.it)

Detalii despre program și festival puteți găsi pe:

www.propatriavox.it

https://www.facebook.com/propatriafestival/

https://www.facebook.com/propatriavox?fref=ts

https://twitter.com/propatriavox

A consemnat: Camelia Jula – Occidentul Românesc