Proiectul “Pe aripile culturii române” s-a lansat la Aeroportului Internaţional “Henri Coandă”

5V2A2207 [640x480]

Ministrul delegat pentru Relaţiile cu românii de peste hotare, Angel Tîlvăr, a participat joi, 15 ianuarie 2015, la prima acţiune din cadrul proiectului “Pe aripile culturii române”, derulat de Institutul Eudoxiu Hurmuzachi pentru românii de pretutindeni (IEH) în parteneriat cu Compania Naţională “Aeroporturi Bucureşti” S.A. (CNAB)

Evenimentul, desfăşurat în Terminalul Plecări al Aeroportului Internaţional “Henri Coandă”, face parte dintr-o serie de manifestări care vor avea loc pe parcursul întregului an şi care vor permite tuturor celor care străbat acest spaţiu să facă un scurt popas în universul autentic românesc, să se întâlnească cu valorile şi cultura tradiţională şi să cunoască instituţiile culturale şi punctele de atracţie turistică de pe teritoriul ţării noastre.

“Mulți români de pretutindeni trec prin acest loc – atunci când vin sau pleacă din România. Mulți străini care ajung în România, trec pe aici. Aeroportul „Henri Conadă” este locul unde ai primul și ultimul contact cu pământul românesc. De aceea, poate fi un loc în care să aducem cultura tradițională și folclorul autentic românesc – prin acest proiect denumit „Pe aripile culturii române”. Eu mă bucur că vor fi prezenți aici români de pretutindeni – români din România, români din vetrele istorice ale poporului român, români din Diasporă. Suntem cu toți români și de aceea trebuie să ne sărbătorim cultura împreună!” a spus ministrul delegat Angel Tîlvăr, în cuvântul său cu această ocazie.

Alături de demnitarul român, au mai fost prezenţi la eveniment reprezentanţi ai unor instituţii ale statului român, Bisericii Ortodoxe Române, instituţii culturale româneşti şi ai Companiei Naţionale “Aeroporturi Bucureşti”.

Lansarea proiectului a cuprins un program artistic susţinut de artiştii români precum Lia Lungu, stabilită în SUA, Costel Busuioc, câștigător, în 2008, al concursului Hijos de Babel, Spania, Corala bărbătească „Armonia” a Arhiepiscopiei Tomisuluiși formaţiile „Dor Bucovinean” şi „Perla” ale Centrului Bucovinean de Artă pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Româneşti Cernăuţi, Ucraina. Au fost expuse o serie de obiecte tradiționale oferite de către Muzeul Naţional al Țăranului Român, partener al evenimentului.