Președintele Iohannis a promulgat legea privind ajutoarele sociale

69

Șeful statului a semnat, săptămâna trecută, decretul privind legea care prevede ca valoarea indicatorului social de referință să se actualizeze, din oficiu, în fiecare an, la data de 1 martie, cu rata medie anuală a inflației din anul precedent. Astfel, toate ajutoarele sociale vor crește.

Mai exact, este vorba de propunere legislativă pentru completarea Legii nr.76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă. Indicatorul social de referinţă se foloseşte, în principal, la calcularea indemnizaţiei de şomaj şi a ajutoarelor pentru încălzire, scrie ZF.

Dacă ce propunerea legislativă va intra în vigoare, actualizarea ISR se va face începând cu 1 martie 2022. De asemenea, valoarea anuală a indicatorului social de referinţă este avută în vedere la elaborarea legilor bugetare anual, aşa cum este prevăzut în propunere.

Indicatorul social de referinţă este definit în legislaţie drept unitatea exprimată în lei la nivelul căreia se raportează prestaţiile băneşti – cu excepţia indemnizaţiei de şomaj – suportate din bugetul asigurărilor pentru şomaj în vederea încadrării în muncă a anumitor categorii de persoane.

Foto: presidency.ro