Premierul Victor Ponta s-a întâlnit la Madrid cu români rezidenți în diverse regiuni ale Spaniei

48

2

Premierul Victor Ponta, candidat la alegerile prezidențiale s-a întâlnit, duminică, 19 octombrie 2014, cu români din comunitățile românești din Spania, în cadrul unei vizite la Madrid ce a avut ca scop identificarea problemelor cu care se confruntă cetățenii români din această țară.

Întâlnirea a avut loc în Sala Cecilio Rodríguez din Parcul Retiro/Madrid, vis-à-vis de Avenida Menéndez Pelayo, numărul 67. Evenimentul a fost organizat de către PSD România în colaborare cu PSD Madrid iar intrarea participanților s-a efectuat pe bază de invitație.

În Sala Cecilio Rodríguez, cu o capacitate de 350 de locuri au fost prezenți peste 330 de membri PSD, simpatizanți, prieteni sosiți din diverse zone ale Spaniei: Barcelona, Zaragoza, Santander, Benidorm, Madrid, Valencia, Bilbao, Castellón de la Plana, Torrejón de Ardoz, Coslada, Alcorcón, reprezentanți ai consulatelor române și Episcopiei Ortodoxe Române a Spaniei şi Portugaliei.

Alături de premierul Victor Ponta, la întâlnire au fost prezenți: Rovana Plumb – Ministrul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice, Titus Corlățean – Ministrul Afacerilor Externe și Liviu Dragnea – Viceprim-ministru.

DSC04094 [640x480]

Evenimentul a fost deschis de Antonio Miguel Carmona, doctor în Științe Economice, profesor la Universitatea Complutense din Madrid, candidat la funcția de primar al Madridului la alegerile din 2014, din partea PSOE. Carmona a citit discursul său în limba română, mulțumindu-le românilor pentru intregrarea cu succes în societatea spaniolă și felicitându-i pentru comportamentul model și munca de calitate pe care o desfășoară în diverse domenii de activitate în Spania.

DSC04090 [640x480]

Într-o atmosferă plăcută, românii au avut ocazia să cunoască temele de discuție ale acestei întâlniri. Printre acestea, premierul Victor Ponta a prezentat proiectele Prima casă și Prima maşină, pentru românii din afara granițelor în scopul încurajării acestora să se întoarcă acasă, implementarea unui program de învățământ în diverse domenii în parteneriat cu instituțiile spaniole pentru ca diplomele obținute aici, să fie recunoscute.

În cadrul discuției a fost abordat și programul care se referă la o schemă de finanțare, cu valoare cuprinsă între 50.000 și 100.000 de euro, pentru înființarea de firme în România cu puncte de lucru pe teritoriul spaiol. În acest context premierul Ponta a făcut referire la drepturile și libertățile pe care românii le au în Uniunea Europeană și la obligația pe care autoritățile statelor membre o au de a respecta și apăra demnitatea cetățenilor români.

Rovana Plumb, Titus Corlățean și Liviu Dragnea, în discursurile lor, au menționat printre altele, faptul că „Victor Ponta este primul candidat la alegerile prezidențiale care se preocupă de românii din diaspora”, incluzându-i pe aceștia în cadrul unui proiect amplu de țară, prin vizita efectuată atât în Spania cât și în Italia iar guvernul condus de Ponta „este singurul care, în afara promisiunilor electorale a luat măsuri concrete și a redus o parte din taxele consulare”.

De asemenea, s-a menționat preluarea de către guvern a „SMART Diaspora”, o excelentă inițiativă a societății civile și a transformat-o într-un program național menit să încurajeze tinerii români să se întoarcă acasă, pentru a-și dezvolta propriile afaceri sau a se integra în administrația publică în vederea reformării acesteia.

La finalul întrevederii, premierul Victor Ponta a reafirmat nevoia de unitate a românilor și a efortului de a lupta pentru o viață mai bună, a răspuns întrebărilor presei românești prezente și a românilor dornici de anumite precizări.

La ieșirea din Parcul Retiro, un grup restrâns de români nemulțumiți și nostalgici au scandat lozinci împotriva Guvernului Ponta, evenimentul de la Madrid finalizându-se însă, în condiții civilizate, fără incidente importante.

3 [640x480]