Poliția spaniolă arestează 24 de persoane în cazurile de corupție din Comunitatea Valenciană

alfonso rus

Poliția a arestat 24 de persoane, multe având legătură cu Partidul Popular (PP) din Spania, în anchetele din Comunitatea Valenciană de marți, 26 ianuarie 2016, într-o operațiune anti-corupție care investighează presupusa plată a unor comisioane ilegale în schimbul contractelor de muncă publice.

Arestările, majoritatea implicând membri actuali și foști membri ai Partidul Popular (PP), sunt cele mai recente dintr-o serie de scandaluri de corupție legate de contractele de achiziții publice atribuite în timpul perioadei de avânt economic (boom-ului economic), înainte de criza din 2008, în Spania.

Indignarea publică asupra corupției și-a pus amprenta pe politicienii tradiționali atât de stânga cât și de dreapta care au pierdut voturile electoratului, în neconcludentele alegeri din 20 Decembrie 2015, în detrimentul noilor partide politice care au militat împotriva corupției adânc înrădăcinată în percepția publică.

Operațiunea rămâne deschisă și sunt investigate 29 de persoane, inclusiv foști primari, membri ai guvernului regional și fostul președinte Alfonso Rus, a menționat un purtător de cuvânt a instanței regionale.

Operațiunea, care a implicat raiduri asupra întreprinderilor și birourilor publice, inclusiv sediul regional al PP, investighează cazuri de delapidare de fonduri publice, trafic de influență, luare de mită și spălare de bani, în conformitate cu declarația purtătorului de cuvânt.