Paula Șalar: Celebrând moștenirea lui Picasso în Madrid

Cu o pasiune pentru artă și creativitate ce strălucesc în fiecare pensulă, artista română Paula Șalar a avut onoarea de a participa la Expoziția Internațională de Artă de la Madrid, Spania, care se desfășoară în perioada 18 septembrie 2023 – 17 octombrie 2023. Această expoziție remarcabilă, organizată în importanta Galerie Captaloona Art, a fost dedicată marelui pictor Pablo Picasso cu ocazia a 50 de ani de la plecarea sa din această lume. 

Evenimentul a fost inițiat, organizat și promovat cu pasiune de Nino Argentati, un nume sonor în lumea artei, cu sprijinul platformei PitturiAmo cunoscută pentru rețeaua sa dedicată artiștilor contemporani și pentru atragerea unui public numeros de iubitori de artă în fiecare zi.

Paula Șalar a fost selectată pentru a face parte din acest eveniment prestigios, iar juriul internațional de artă a elogiat măiestria artistei prin selectarea a două dintre lucrările sale pentru expoziție. Certificatul primit a subliniat: „Perche l arte da lei espressa e sinonimo di grande impegno e valore artistico,” ceea ce înseamnă „Pentru că arta ta exprimă și este sinonimă cu un mare angajament și valoare artistică.”

Cele două compoziții artistice, create în tehnica acrilic pe carton pânzat, poartă titlurile „Gli occhi ardenti di Picasso ti vedono” (Ochii ardenți ai lui Picasso te văd) și „Picasso con palme di caldi croissanti” (Picasso cu palme de croasant calde).

Expoziția a fost dedicată lui Pablo Picasso, unul dintre cei mai influenți artiști din istoria artei, care și-a lăsat amprenta asupra artei moderne într-un mod cu adevărat unic. Picasso, alături de Georges Braque, este cunoscut pentru crearea cubismului, o mișcare care a schimbat cursul artei moderne.

Paula Șalar a găsit inspirație în două fotografii alb-negru în care Picasso era subiectul, și le-a reinterpretat într-un stil cubist sintetic, folosind culori luminoase, geometrizări specifice și o perspectivă decorativă. Astfel, a creat două portrete esențiale ale lui Picasso, surprinse în momente intime din viața sa.

Pictura intitulată „Ochii lui Picasso te văd” prezintă un nud stilizat pe o canapea, cu un lămâi lângă, sugerând prosperitatea în care a creat artistul – lămâiul fiind și simbolul elitelor în Roma antică. Este evidentă o notă subtilă de umor, în care Picasso, cu privirea sa ardentă, pare să privească dincolo de tablou, în toate formele realității vizuale și nu numai.

Cea de-a doua compoziție, „Picasso cu palme de croasant calde” este inspirată de o fotografie alb-negru în care Picasso s-a surprins în viața sa privată, așezat la masă, cu farfuria, sarea și paharul cu apă la locul lor. Însă, palmele sale de o parte și de alta a farfuriei sunt reprezentate într-un mod jucăuș, formate din croasant în loc de degete. Paula Șalar a reinterpretat artistic acest portret, adăugând chiar și o pisică, un element prezent frecvent în picturile lui Picasso.

Picasso avea o legătură specială cu animalele, și, cunoscându-i preferințele, Paula a adus o pisică în compoziție. Artistul aprecia pisicile cu ochi sălbatici, pătrunzători, care își manifestau adevărata natură. Pisicile apăreau adesea în lucrările sale ca simbol al unor stări de spirit și evenimente din viața sa.

Lump, câinele lui Picasso, a fost o altă prezență importantă în viața artistului și a avut un loc special în atelierul său. Legătura lor a fost atât de puternică încât au murit la o distanță de câteva luni unul de celălalt.

Expoziția de la Madrid este o oportunitate unică de a celebra moștenirea lui Pablo Picasso prin ochii talentatei artiste Paula Șalar. Este un moment deosebit pentru arta contemporană, și Paula este onorată să fie prezentă alături de alți creatori din Italia, Spania și din întreaga lume în cadrul acestui eveniment internațional de înaltă ținută, care atrage colecționari și iubitori de artă din toate colțurile lumii.

Paula Șalar – o artistă plastică talentată și pasionată, aduce o contribuție valoroasă la moștenirea artistică a lumii prin intermediul lucrărilor sale. Ea reușește să continue să inspire și să surprindă cu creațiile sale, aducând un omagiu marelui Pablo Picasso și demonstrând că arta continuă să evolueze și să se reinventeze prin mâinile artiștilor contemporani.

Lucrările Paulei Șalar rămân ca mărturie a pasiunii și dedicării unui artist care își aduce propria contribuție la istoria artei. Paula Șalar ne amintește că arta nu cunoaște limite și că fiecare artist are puterea de a crea ceva unic și valoros, inspirat de marii maeștri ai trecutului, precum Picasso.

Felicitări, Paula Șalar pentru această realizare impresionantă și pentru modul în care continui să aduci lumină și culoare în lumea artei contemporane!

A consemnat: Occidentul Românesc
Informații și foto: Paula Șalar