„Pa negre”, recompensat cu nouă premii Goya

 

Lungmetrajul „Pa negre”, regizat de Agusti Villaronga, a obţinut nouă premii – inclusiv la categoria „cel mai bun film” –  la Madrid, în cadrul ceremoniei de decernare a trofeelor Goya, considerate echivalentul spaniol al premiilor Oscar.

Filmul „Pa negre”, realizat pe baza romanului omonim scris de Emili Teixidor, prezintă situaţia dificilă prin care a trecut Spania după războiul civil (1936 – 1939), prin ochii unui copil, Andreu, al cărui tată republican a fost acuzat de autorităţile franchiste de comiterea unui asasinat. Pe măsură ce creşte, Andreu descoperă trădările, eşecurile şi minciunile adulţilor, dar şi teribilele drame pe care războiul le-a lăsat în ambele tabere.

În afară de premiul pentru cel mai bun film, lungmetrajul „Pa negre” s-a impus la alte opt categorii , printre acestea numărându-se „cel mai bun regizor” (Agusti Villaronga), „cea mai bună actriţă în rol principal” (Nora Navas), „cea mai bună actriţă în rol secundar” (Laia Marull), „cel mai bun actor debutant” (Francesc Colomer) şi „cea mai bună actriţă debutantă” (Marina Comas).

La cea de-a 25-a ediţie a premiilor Goya, Javier Bardem s-a impus la categoria „cel mai bun actor”, pentru rolul din lungmetrajul „Biutiful „, regizat de Alejandro Gonzalez Inarritu.

La categoria „cel mai bun film hispano-american” s-a impus „La vida de los Peces”, regizat de chilianul Matias Bize, iar Kara Elejalde a fost desemnat „cel mai bun actor în rol secundar”, pentru „Tambien la lluvia”.

Premiul pentru cel mai bun scenariu original a fost câştigat de Chris Sparling, pentru lungmetrajul „Buried”, iar premiul pentru cel mai bun scenariu adaptat i-a revenit cineastului Agusti Villaronga, pentru „vedeta” galei de duminică, lungmetrajul „Pa negre”.

„Discursul regelui/ The King’s Speech”, regizat de Tom Hooper, a fost desemnat cel mai bun film european.

Deşi lungmetrajul „Balada Triste De Trompeta”, regizat de Alex de la Iglesia, preşedintele Academiei de film spaniole, primise 15 nominalizări, acest film a fost recompensat doar cu două premii la categoriile tehnice – „cele mai bune efecte speciale” şi „cel mai bun machiaj”.

(sursa: Mediafax)