Belgia – Împotriva precarității în rândul femeilor din industria cărnii și menaj

45

O mare parte dintre româncele care muncesc în industria cărnii sau menaj nu beneficiază de contracte de muncă sau sunt angajate în condiții precare: ore suplimentare nerecunoscute, activități profesionale neremunerate corect, exploatare, abuz, salariu de dumping social. Împreună cu Sindicatele belgiene din alimentație și servicii conexe (ACV/CSC), Organizația de Femei a PSD Belgia organizează sesiuni de informare la locurile de muncă pentru a asigura un viitor decent și corect pe piața muncii a româncelor din Belgia. Broșuri informaționale despre drepturile românilor și posibilitatea de a se afilia la un sindicat vor fi realizate împreună cu ACV/CSC în limbă română.

„Avand în vedere că libertatea de mișcare a lucrătorilor este un drept fundamental în Uniunea Europeană, trebuie să continuăm lupta împotriva muncii precare. Una dintre metodele pe care le putem folosi este aceea de infomare corectă a muncitorilor despre drepturile lor și apropierea lor de sindicat. Noi le putem oferi asistență juridică și îi putem apăra. În acest sens, dăm startul unei campanii de informare pentru femeile românce din industria cărnii și menaj, alături de Organizația de Femei PSD Belgia”, a declarat Bart Vannetelbosch, Secretarul Național al ACV/CSC.

„Problema este extrem de vastă. Indiferent de mediul în care activăm, contractele atipice, precare, de genul: part-time, determinate, temporare, de detașare sau sezoniere, ne fură din șansele de integrare corectă și decentă pe piața muncii. Iar plata injustă, neloială, exploatarea socială, ne condamnă la sărăcie. Dreptul la o viață decentă este un drept fundamental! Este în joc destinul unui popor. Precaritatea ne afectează pe toate, indiferent de statutul social, de profesie sau vârstă și vom transmite starea aceasta și tinerilor noștri dacă nu acționăm la timp! Vom începe cu aceste două sectoare și, în funcție de rezultate, vom extinde campania”, a precizat Codruța Filip, președinta OFSD Belgia.

În repetate rânduri, autoritățile belgiene au menționat problema de dumping și evaziune fiscală prezentă în rândul emigranților români și, în special, în rândul lucrătoarelor din cele două sectoare. O serie de măsuri restrictive ar putea înrăutăți situația dacă interesul acestor oameni nu este reprezentat.

Contacte:

Codruța Filip
ofsd@ofsd.be
http://ofsdbelgia.wordpress.com/

Bart Vannetelbosch
u37bvn@acv-csc.be
http://www.csc-en-ligne.be/

Informații suplimentare despre PSD Belgia se pot obține de la
Dan LUCA (dan.luca@psdbruxelles.eu / tel 00 32/485 62 45 42)
www.psdbruxelles.eu