Orașele spaniole Bilbao și Terrassa vor introduce autobuze de noapte, pentru a preveni agresiunile

Orașele spaniole Bilbao și Terrassa vor introduce autobuze de noapte pe anumite trasee, pentru a preveni agresiunile fizice asupra femeilor.

Proiectul a fost aprobat la finalul lunii ianuarie 2018, de către consiliul local din Bilbao (cel mai mare oraș din Țara Bascilor și din provincia Vizcaya, situat în nordul Spaniei) și Terrassa (oraș din provincia Barcelona, comunitatea Catalonia), și are menirea de a limita deplasările femeilor singure după anumite ore din noapte și, implicit, riscurile de agresiuni.

Bruno Zubizarreta, consilier pe probleme de urbanizare în cadrul primăriei municipiului Bilbao, a explicat pentru AFP, faptul că s-a aprobat introducerea proiectului în regulamentul „Bilbobus”, și va fi pus în aplicare în termen de o lună de zile de la data aprobării lui. Astfel de proiecte urmează a se desfășura și în San Sebastian și Vitoria.

Potrivit unui raport elaborat de Centrul de studii sociologice și publicat luni, 5 februarie, 4,6% din populația Spaniei este îngrijorată de violențele la care sunt supuse femeile.

De mai mulți ani, în Spania, violența asupra femeilor a devenit o cauză națională. În anul 2004, s-a adoptat o lege care prevede pedepse specifice pentru astfel de acte de agresiune și măsuri speciale de protecție a victimelor.

A consemnat: Ilinca Fodor

Foto: bizkaia.eus