Ora care poate schimba viața copiilor

304

Educarea tinerelor generații pentru provocările unui viitor tot mai competitiv și mai axat pe tehnologie este un proces necesar în instituțiile de învățământ sau prin programe alternative. Cum tot mai mulți copii folosesc calculatorul de la vârste fragede, a-i îndruma înspre o utilizare care să le aducă avantaje, să le dezvolte abilități și să îi formeze pentru meseriile viitorului devine o misiune din ce în ce mai importantă. „A învăța programare îți dezvoltă mintea și te ajută să gândești mai bine, într-o manieră utilă în orice domeniu de activitate” – sunt cuvintele lui Bill Gates, co-fondator al companiei Microsoft și un exemplu despre reușită în viață datorită cunoașterii limbajului care scrie viitorul – programarea.

În România, organizația Adfaber  (singurul ONG care promovează dezvoltarea comunităților și schimbarea socială prin tehnologie) și-a propus să ajute copiii (dar nu numai pe ei) să descifreze tainele programării prin participarea la evenimentul global „Hour of Code” (Ora de programare). Acesta a fost demarat de Code.org, o inițiativă non-profit dedicată extinderii educației în domeniul tehnologiei computerelor și programării; printre partenerii evenimentului se numără inclusiv celebrele companii Microsoft, Apple și Amazon. „Statisticile recente ne arată că vârsta medie la care copiii români ajung să utilizeze internetul este de 7 ani și jumătate; totodată, România se află pe locul șase în clasamentul țărilor cu cei mai mulți copii care învață programare între vârstele 5 – 10 ani. În acest context, este necesară o îndrumare a tinerelor generații înspre a descoperi ce avantaje le poate aduce cunoașterea programării”, explică Alin Chiriac, fondator Adfaber.

„Ora de programare” se desfășoară anul acesta în perioada 3 – 9 decembrie, adică în timpul Săptămânii Educației în Tehnologia Computerelor. Tema ediției din acest an este creativitatea. Oricine se poate înscrie pentru a participa, direct pe site-ul www.hourofcode.ro, iar participarea este gratuită. Nu contează dacă vă aflați în România, Spania sau altundeva în Europa ori în lume – nu trebuie decât să aveți la dispoziție o conexiune la internet și un dispozitiv pe care să rulați tutorialele puse la dispoziție de către organizatori. „Nu este nevoie de cunoștințe speciale, nu există limită de vârstă. Ora de introducere în programare are un scop simplu și clar: să arate că oricine poate învăța bazele programării”, afirmă Alin Chiriac. Evenimente „Ora de programare” pot fi organizate pe tot parcursul anului, în școli, centre comunitare, cluburi non-profit sau chiar la locuri de muncă. În Spania au fost înregistrate, pentru anul acesta, peste 700 de evenimente, în vreme ce în România sunt înregistrate peste 1.000 astfel de evenimente.

Cursurile de programare pentru copii sunt concepute în așa fel încât să îmbine învățatul cu joaca, ajutând la dezvoltarea intelectului și imaginației acestora. Studierea programării contribuie la dezvoltarea capacității de rezolvare a problemelor, a logicii și creativității, începând de la vârste foarte fragede. Iar dacă aceste avantaje nu sunt suficiente, să adăugăm și faptul că generațiile prezente au nevoie să cunoască programare pentru a putea avea acces la meseriile viitorului, care se vor baza pe tehnologie tot mai avansată. „În urmă cu trei ani, campania noastră de promovare a Orei de programare s-a bucurat inclusiv de implicarea președintelui României, Klaus Iohannis, care a participat la o oră de programare alături de 23 de copii cu vârste cuprinse între 5 și 14 ani, la Palatul Cotroceni. Sute de mii de copii și adulți s-au implicat în ultimii ani în organizarea de evenimente „Hour of Code” în diverse școli și centre din țară. Ne-am bucura enorm dacă și copiii români aflați în diaspora ar deveni interesați de proiect și s-ar înscrie să participe la cel mai mare eveniment de educație din lume”, spune fondatorul Adfaber.

Părerile celor care au participat deja la evenimente „Hour of Code” arată cât de necesară era existența unui astfel de demers pentru copiii români. În multe școli, dotarea laboratoarelor de informatică lasă de dorit, calculatoarele fiind vechi sau nefuncționale. Dar interesul copiilor pentru știința calculatoarelor este foarte mare, iar profesorii se străduiesc să le ofere modalități prin care să descopere limbajul în care se scrie viitorul. „Hour of Code este evenimentul mult-așteptat de către mine. În calitate de licențiat în Informatică, îmi doream foarte mult să apară o astfel de ocazie pentru a atrage copiii către deslușirea tainelor informaticii”, spune o profesoară de la o școală gimnazială din județul Buzău, care consideră că „Ora de programare” îi face pe elevi să se gândească la cariera lor. „Elevii își pot testa cunoștințele dobândite la clasă, pot vedea partea practică a programării, într-un mod distractiv, iar cei care nu sunt familiarizați cu noțiunile de programare au o șansă în plus să descopere ce înseamnă”, consideră o profesoară din Oradea, participantă la eveniment.

O altă profesoară, tot din Oradea, rememorează cu plăcere o situație care a impresionat-o, care a avut loc la câteva luni după încheierea evenimentului „Hour of Code” de anul trecut: „A venit la școală o mămică, să-mi mulțumească și să-mi spună că a fost plăcut impresionată de aplicațiile descoperite pe site, pe care le-au testat și ea, și fiul cel mic, după ce băiatul cel mare le făcuse în cadrul evenimentului. Nu mă așteptam ca și părinții să exerseze acasă”, mărturisește profesoara. De la o școală gimnazială din Mediaș (Sibiu) vine mărturia unui profesor care spune că are în jur de 100 de elevi doritori să participe la „Ora de programare” și să se familiarizeze cu tehnologiile digitale. Dar poate cea mai convingătoare mărturie vine de la o profesoară care i-a făcut cadou unui elev o carte de programare în limbaj C++ pe când acesta era în clasa a IV-a. „În clasa a V-a, Rareș terminase toată cartea și voia să știe ce urmează. În vacanță lucra la programe și își descărca manuale de Java și CSS. A creat un site pentru o companie viticolă unde lucra unchiul său. Ca profesor, consider că este un foarte mare noroc să ai un astfel de elev. Îmi doresc pentru acest copil să poată întâlni oameni care să îl ajute să se dezvolte. Ce nu v-am spus de la început este că acest băiat a rămas orfan de mamă când era în clasa a IV-a, iar tatăl său este plecat să lucreze în afara României”.

Exemple precum cele de mai sus nu fac decât să argumenteze necesitatea educării copiilor de la vârste fragede în domeniul tehnologiei. De altfel, numeroase personalități marcante ale prezentului au subliniat importanța programării pentru copii. Astfel, cosmologul Stephen Hawking a spus: „Fie că vrei să descoperi secretele universului sau doar să poți avea o carieră în secolul 21, este esențial să înveți cel puțin bazele programării.” În perspectiva lui Tim Cook, CEO Apple, programarea ar trebui să fie „un limbaj obligatoriu în toate școlile.” Fondatoarea The Huffington Post, Arianna Huffington, a afirmat că „a învăța programare este util indiferent de cariera dorită.” Cât despre Susan Wojcicki, CEO YouTube, aceasta consideră că „a învăța programare face copiii să se simtă puternici, încrezători și creativi.”

„Copiii de azi vor scrie viitorul. Este esențial pentru ei să cunoască limbajul necesar, adică programarea, numită limba de circulație internațională a viitorului. Scopul evenimentului „”Ora de programare” este să arate că știința calculatoarelor este deopotrivă distractivă și creativă și că oricine o poate desluși. Mai departe, depinde de fiecare copil în parte dacă dorește să descopere mai mult. Dar Hour of Code este locul perfect pentru a afla asta și a vedea cum programarea va influența cariera aleasă în viitor”, conchide Alin Chiriac.

Autor: Camelia Jula

Fotografii: Arhiva Adfaber