O româncă, ministrul Sporturilor din Franţa

Sportul este domeniu prioritar în Franţa, astfel că „sectorul” a fost dat pe mâna unei alte mari campioane, după ce Laura Fessel, dublă campioană olimpică la scrimă (1996), a demisionat. Astfel, în fruntea Ministerului Sportului a fost numită Roxana Mărăcineanu, prima campioană mondială a Franţei la înot.

Roxana Mărăcineanu s-a stabilit de mică la Mulhouse unde a început înotul de performanţă. În 2007, a fost consultant de specialitate pentru „France Televisions” în timpul Mondialului de la Melbourne, după care s-a implicat în numeroase programe sociale. În 2010, a candidat pentru Partidul Socialist în alegerile regionale, iar pe 21 martie a fost aleasă consilier regional în Île-de-France.

Roxana Mărăcineanu s-a născut la 7 mai 1975, la Bucureşti şi a emigrat în Franţa în 1984.

În 1998, la Perth, Roxana Mărăcineanu a devenit prima sportivă din Franţa care a cucerit tilul mondial la nataţie. În 2000, ea a ocupat locul al doilea în proba de 200 metri spate la JO de la Sydney, fiind întrecută de Diana Mocanu.

Din 2004, când s-a retras din activitatea sportivă, Roxana Mărăcineanu a fost consultant la posturi TV şi a îmbrăţişat şi o carieră politică, fiind consilier regional în Île de France (regiunea Parisului). Ea este căsătorită cu jurnalistul Franck Ballanger şi are doi copii.

Într-un interviu acordat Le Parisien, Mărăcineanu declara că în 1984 tatăl său lucra în Algeria, unde fusese detaşat ca inginer în lucrări publice. În vara acelui an ea, împreună cu mama şi fratele său l-au vizitat, dar nu au mai luat avionul înapoi spre Bucureşti, ci s-au îmbarcat pe „un vapor mare cât un bloc”, cu destinaţia Marsilia.