Nuntă la Buckingham

Prinţul William şi Kate Middleton s-au căsătorit vineri, 29 aprilie 2011 în cadrul unei ceremonii fastuoase la catedrala Westminster. Peste 1.900 de oameni au participat la eveniment. Nunta dintre prinţul William şi Kate Middleton a fost cea mai mediatizată, cea mai urmărită şi cea mai scumpă nuntă din istorie. Peste 2 miliarde de oameni au privit la televizor, pe internet sau pe viu, ceremonia. Pentru câteva ore, Londra a fost centrul de atenţie al întregii lumi.

Dintr-un milion de oameni aflaţi pe străzile Londrei, au fost mai bine de 600.000 de turişti. O mare parte dintre admiratorii mirilor stăteau de câteva zile în corturi, în centrul oraşului, pentru a nu rata locurile din care să-i vadă cât mai bine pe William şi Kate. Clădirile şi stâlpii din centrul oraşului au fost decoraţi cu steaguri uriaşe ale marii britanii şi cu steguleţe înşirate ca nişte ghirlande. La slujba religioasă din catedrala Westminster au fost invitate 1.900 de persoane. În afara capetelor încoronate, la ceremonie au participat măcelarul, poştaşul şi patronul barului din Bucklebury, satul în care trăieşte familia lui Kate Middleton. Selecţia invitaţilor a fost însă plină de controverse.

Nunta secolului a fost şi un prilej pentru vedetele invitate să îşi etaleze ţinutele alese cu grijă pentru marele eveniment. Fotbalistul englez David Beckham şi soţia lui, Victoria au ajuns printre primii la catedrala Westminster Abbey din Londra. David a fost îmbrăcat într-un costum gri închis Ralph Lauren cu cămaşă albă şi cravată de culoare gri deschis. El purta în partea dreaptă insigna de Comandor al Imperiului Britanic şi avea butoni personalizaţi. Victoria, însărcinată în cinci luni, era îmbrăcată într-o rochie-tunică de culoare bleumarin, din colecţia creată chiar de ea şi, ca aproape toate invitatele, purta pălărie, în cazul ei creată de Philip Treacy. Printre Vip-urile prezente la petrecere a fost şi Elton John, un apropiat prieten al Dianei, regretata mamă a prinţilor William şi Harry. Cântăreţul a fost însoţit de partenerul său David Furnish.

Dintre cei 1900 de invitaţi din lumea mondenă a făcut parte şi Guy Ritchie fostul soţ al Madonnei, însoţit de noua sa iubită Jacqui Ainsley, şi ea însărcinată. Îndrăgitul actor de comedie, Rowan Atkinson, cunoscut sub numele de mister Bean a participat şi el la nunta secolului. Bun prieten cu Prinţul Charles, Mr Bean a încercat să nu strice evenimentul, aşa cum fac personajele pe care le interpretează.

Rochia proaspetei mirese, Kate Middleton, a fost un adevărat succes, care a furat minţile privitorilor, prin simplitatea şi totodată eleganţa sa. Aşa cum se zvonea deja, opera vestimentară este creaţia designerului Sarah Burton, de la casa de modă Alexander McQueen. Kate a depus eforturi considerabile ca să ţină secretă ţinuta din ziua nunţii sale, atât faţă de mass-media permanent la pândă, cât şi faţă de viitorul său mire. Burton a reuşit să îmbine într-un mod armonios cerinţele miresei, care a dorit un design simplu, care să combine tradiţionalul şi modernul într-un echilibru artistic de bun gust. Şi exact acela a fost rezultatul. Rochia, din mătase moale de culoarea fildeşului, are o trenă de peste 1, 8 metri. Vălul, la fel realizat din straturi fine de mătase cu modele florale, a fost brodată manual de către Şcoala Regală de croitorie. Partea frontală este tăiată în V, iar mânecile lungi şi dantelate.

Palatul Buckingham a anunţat că Prinţul William şi Kate Middleton au primit titlurile nobiliare de Duce şi Ducesă de Cambridge.  Acesta este cel mai înalt titlu din nobilimea britanică şi unul dintre cele trei acordate de bunica lui William în cinstea căsătoriei cu Kate, la Westminister Abbey. Titluri se aplică de asemenea şi soţiei sale. Prinţul William va mai deveni, astfel, după nunta regală, conte de Strathearn şi baron de Carrickfergus. Ducele de Cambridge este un titlu (denumit după oraşul Cambridge) oferit ocazional membrilor tineri ai familiei regale britanice. El a fost conferit prima oară lui Charles Stuart (1660-1661), cel mai mare fiu al lui James, Ducele de York.  Ceea ce presa a numit deja nunta secolului a permis monarhiei britanice să-și etaleze atât fastul cât și modernitatea, la 30 de ani de la mariajul prințului Charles cu Diana. Compromisul dintre tradiție și deschidere este vădit în alianța improbabilă dintre cele două familii: pe de o parte una dintre cele mai vechi dinastii domnitoare din Europa, pe de altă parte, familia Middleton simbol al burgheziei înstărite.

A consemnat, Irina Georgescu-Șova

Redactor – Occidentul Românesc

29 aprilie 2011