Noua Poartă spre Canada se numeşte Express Entry

canada [640x480]

Începând cu data de 1 ianuarie 2015, Departamentul de Imigraţie al Canadei a lansat un nou program de emigrare în Canada, dându-le angajatorilor canadieni posibilitatea de a selecta  persone străine calificate pentru a acoperii nevoile de pe piaţa muncii din această ţară.

Prin Express Entry, guvernul intenţionează să ofere o cale rapidă şi eficientă de intrare în Canada a tuturor persoanelor cu profesii şi meserii căutate în Canada, precum şi celor cu experienţă canadiană.

Acest program a fost gândit în aşa fel  încât să vină în ajutorul angajatorilor canadieni care, negăsind cetăţeni canadieni sau rezidenţi permanenţi calificaţi să exercite o profesie sau o meserie de care au nevoie în înteprinderile lor, pot să apeleze la Urna Express Entry şi să selecteze muncitori străini calificaţi care vor practica profesia sau meseria în cauză.

Express Entry crează o urnă a candidaţilor interesaţi să emigreze în Canada

Candidaţii vor putea să depună un dosar de emigrare numai dacă vor primi o invitaţie în acest sens. Acest lucru va preveni acumularea de dosare neprocesate  şi va scurta foarte mult timpul necesar soluționării unui dosar de acest fel. În cadrul acestui program, cele mai multe aplicaţii vor fi procesate în 6 luni sau mai puţin.

Dacă aplicantul interesat să emigreze în Canada are o calificare într-o ocupaţie clasificată de National Occupational Classification Code – Skills type 0, A sau în domeniul tehnic, împreună cu o ofertă de lucru de la un angajator Canadian, aplicantul va obţine destule puncte în sistemul Express Entry, ca să îi fie trimisă invitaţia de a aplica.

Cu toate acestea,  aplicantul trebuie să îndeplinească şi criteriile clasei de emigrare la care se încadrează sub această umbrelă numită Express Entry (Federal Skilled Worker Program, Federal Skilled Trades Program, sau Canadian Experience Class), împreună cu cerinţele standard de a fi admisibil în Canada.

Candidaţii care se includ în urnă fără o ofertă de lucru de la un angajator canadian, vor trebui să se înregistreze la Canada Job Bank, unde  pot fi văzuţi de angajatorii care le pot da o ofertă de lucru, crescându-le astfel şansele de a fi invitaţi să aplice.

De asemenea, Provinciile și Teritoriile din Canada pot să recruteze o parte dintre candidaţii din Urna Express Entry prin programele provinciale de selectare numite Provincial Nominee, pentru a împlini nevoile lor de pe piaţa muncii.

De notat este faptul că nu mai există o listă a ocupaţiilor eligibile să aplice pentru emigrare. Toţi aplicanţii care au cel puţin 1 an de experienţă în muncă în ultimii 10 ani, vor intra în aceeaşi urnă a candidaţilor.

În faza iniţială, candidatul trebuie să își creeze un profil on-line. Mecanismul intern folosit de guvernul Canadei pentru a clasifica candidaţii la emigrare se numeşte Comprehensive Ranking System. Acest sistem evaluează capitalul uman al candidatului determinat de factori ca: vârstă, nivelul de educaţie, nivelul de  cunoaştere a limbii engleze sau franceze, experinţa în muncă şi existenţa sau nu a unei oferte de lucru din partea unui angajator Canadian sau a nominalizării de către o provincie canadiană. Aceste criterii asistă guvernul să decidă cui să trimită invitaţia de a aplica pentru emigrare în Canada.

Înainte de depunerea candidaturii în această urnă – Express Entry, candidatul trebuie să demonstreze cu documente că poate să comunice eficient în cel puţin una din limbile oficiale ale Canadei. Nu se poate intra în urnă fară rezultatele examenului de limbă (IELTS sau CELPIP pentru testarea limbii engleze, sau TEF pentru testarea limbii franceze).

Tot astfel, candidaţii eligibili pentru Federal Skilled Worker Program în cadrul Express Entry, trebuie să aibă diplomele evaluate de catre una dintre agenţiile de specialitate agreate de departamentul imigraţiei.

Candidaţii aflaţi în urnă vor putea să îşi aducă la zi profilul pe parcursul timpului cât vor sta în urnă, maximum 1 an. Acest lucru înseamnă că, dacă între timp candidatul a terminat o scoală, a obţinut un scor mai bun la una din limbile cerute, sau dacă a mai câştigat experinţă în muncă, poate să introducă aceste noi informaţii la profilul său ca să obţină un scor mai bun şi şanse mai mari de a primi o invitaţie să aplice pentru emigrare.

Extragerea candidaţilor se va face cel puţin odată pe lună. Guvernul Canadian a anunţat că vor fi între 15 şi 25 de extrageri anual. Se estimează că în anul 2015, în jur de 180.000 de dosare vor fi aprobate prin programele economice de emigrare, iar marea majoritate a acestora vor fi prin Express Entry.

Candidatul care primeşte invitaţia de a aplica pentru rezidență permanentă, are 60 de zile la dispoziţie să depună o aplicaţie completă cu toate documentele cerute pentru clasa la care se încadrează.

Dacă un candidat acceptă învitația, dar nu depune un dosar complet în 60 de zile, pierde dreptul de a aplica mai târziu în baza invitaţiei iniţiale.

Dacă, candidatul declină invitația, poate să re-intre în Urna Express Entry şi să mai stea acolo până se împlinesc 12 luni de la intrare în urnă. Dar, în acest caz, atragem atenţia că nu există nici o garanţie că acest candidat va mai primi încă o invitaţie să aplice pentru emigrare în Canada. Potenţialii candidaţi sunt încurajaţi să se pregătească din timp cu testele şi cu documentele necesare, astfel încât să nu se afle în situaţia nefericită de a fi nevoiţi să decline invitaţia iniţială.

Aducem la cunoştinţa cititorilor acestor rânduri, faptul că guvernul Canadei a introdus în ultimele luni măsuri noi, menite să întărească şi să asigure integritatea programelor sale de emigrare, mărind penalităţile pentru furnizarea de informaţii false. Astfel, persoana găsită vinovată, va deveni inadmisibilă în Canada pentru 5 ani şi nu va mai putea aplica pentru rezidenţa permanetă, tot pentru o perioadă de 5 ani.

Pentru mărirea șansei de a fi aprobați, doritorii sunt sfătuiți să angajeze serviciile biroului nostru din Toronto, în care lucrează o echipă de avocați și consultanți specializați în domeniu.

Vă dorim succes tuturor celor care veţi încerca să deschideţi acesta nouă poartă numită: Express Entry!

Vă rugăm să adresați întrebările dumneavoastră, folosind numărul de telefon sau adresa de email de mai jos:

Rodica Toma

Regulated Canadian Immigration Consultant

Member of Immigration Consultants of Canada Regulatory Council

Email: rodica01@hotmail.ca  Cell: 416 574 4543