Minutul de Hollywood cu Tudor Petruț: Dacă e pentru români, nu se pune

13

Am susținut cu entuziasm lansarea postului de televiziune în limba română ArcaTV, proiectul producătorului Lucian Blaga din Houston, Texas, din Statele Unite. Cu ambiția de a deveni “televiziunea românilor de pretutindeni”, ArcaTV ar trebi să acopere un segment de telespectatori de origine română la care TVRi sau ProTV Internațional nu au ajuns sau nu au avut succes. Este un proiect ambițios, care în numai câteva emisiuni a ajuns să implice comunități românești din toate colțurile lumii, așa cum și-a propus. Emisiunile au fost prezentate din Houston, Chicago și chiar din Sydney, Australia, cu știri și reportaje din comunitățile românești din toate colțurile lumii, inclusiv din Dubai, Maroc și Tunisia. Cine ar fi crezut că sunt români în Dubai?

Bineînțeles că am acceptat cu mândrie și avânt, invitația de a găzdui o emisiune ArcaTv în direct din Los Angeles. Leagănul uneia dintre cele mai numeroase comunități românești din lume. Centrul industriei de distracții, Hollywood, în care sunt implicați și artiști de origine română. Puțini, dar buni. Ce poate să fie mai surprinzător și incitant pentru românii de pretutindeni decât o privire scurtă și cuprinzătoare în lumea cumunității românești din marea metropolă, piperată cu imagini exclusive din viața și cariera artiștilor? Într-o emisiune realizată cu ingeniozitate și perfecțiune tehnică de către profesioniștii români de Hollywood?

Am început apoi să avem discuții de principiu cu colegii noștri de origine română. Pentru unii, orice colaborare costă. Absolut, așa e în Hollywood. Nu deschizi gura pe gratis. Aș putea face o paranteză că asta funcționează pentru cine realmente lucrează în cetatea filmului, și suntem extrem de puțini. Alții, chiar dacă îmbibați de spirit patriotic și caritabil, au avut, sau au găsit ceva mai bun de făcut chiar în zilele filmării. Câțiva, mai voalat sau mai direct, au afirmat că de fapt, nu-i mai interesează să se dea români, nici să depună vreun efort pentru românism. Fără probleme, căci a rămâne bun român nu e o datorie, e o stare de spirit. Iar pentru a-l susține pe producătorul Lucian Blaga în inițiativa lui, pentru a dori comunicarea în limba maternă cu alte comunități românești prin Arca TV, pentru a arăta fraților din țară că ne păstrăm limba și tradițiile așa cum se cuvine, trebuie să ai acea stare de spirit.

Ne-am strâns un grup de profesioniști și pasionați la Music Vault Academy din Orange County, școala de muzică patronată de doi oameni de afaceri și artiști români. Puțini, dar buni și bine pregătiți pentru o foarte lungă zi de filmare. Producători, operatori, actori, editori imagine și sunet, pop stars și muzicieni de toate vârstele, jurnaliști, oameni politici. Nu dau amănunte ca să aveți surprize în timpul emisiunii. Împreună, ca un ceasornic, am realizat emisiunea “ArcaTV: În direct din Los Angeles”. Pentru artiștii implicați este un model de talent și profesionalism pentru care îi felicit. Pentru toată lumea, prezența, inclusiv prietenii care ne-au vizitat pe platou și ne-au adus pizza și bere, a fost mândria de a lucra împreună, de a produce ceva în numele comunității românești din zonă, atât de numeroasă și cu atât de puțini reprezentanți dornici de televiziune. Așa că, din Los Angeles, dragi cititori, dragi telespectatori ai emisiunilor ArcaTV vă spunem, totuși, “pe curând”! (Foto prin Lucian Blaga și ArcaTV).

Autor: Tudor Petruț – Los Angeles (USA)

(Tudor este la petruț.biz, @tudorpetrut pe Twitter, @petruț.tudor pe Instagram, #TudorPetrut, #RomanianNewsLA, #RoHoClub #ArcaTvUSA)