Ministrul delegat, Bogdan Stanoevici a participat la o întâlnire cu români din Comunitatea Valenciană
În cadrul vizitei de lucru pe care a efectuat-o în Spania în perioada 23 – 26 mai, ministrul delegat pentru românii de pretutindeni Bogdan Stanoevici a avut o întâlnire și cu primarul localității Mislata – Carlos Fernandez Bielsa, cu care a dezbătut situația comunității românești, sprijinul acordat acesteia, colaborarea bilaterală, dar și dorința de a se implementa cursurile de limbă și civilizație susținute de către LCCR în această localitate, precum și donarea de cărți în limba română pentru biblioteca din Mislata.
În continuarea vizitei, ministrul s-a întâlnit cu reprezentanți ai comunității românești și ai mediului asociativ din Valencia și Alicante. La întâlnire a participat și Alina Hagima – director general al Departamentului Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni, Robert Hellvig – consul în cadrul Consulatului României la Castellón de la Plana, membri și reprezentanți ai Asociației Suflet Românesc – Alma Rumana, Gabriela Deaconescu, purtător de cuvânt în cadrul Platformei pentru Emigranți din Valencia, Cătălina Iliescu și reprezentanți ai asociației ARIPI din Alicante, reprezentanți ai asociației AROVA și ai bisericilor ortodoxe române din Comunitatea Valenciană.
Întâlnirea, organizată la sediul Asociației Suflet Românesc – Alma Rumana, departe de a fi un șablon protoclorar, a oferit fiecăruia posibilitatea de a-și expune punctul de vedere și de a prezenta diferite probleme reale legate de condiția de imigrant român cu care se confruntă în viața de zi cu zi. În cadrul discuţiilor, ministrul Bogdan Stanoevici a răspuns întrebărilor care i-au fost adresate de către cei prezenți și a expus noi strategii și programe ale Guvernului României implementate prin intermediul Departamentului Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni prin care se urmărește soluționarea diferitelor probleme cu care se confruntă românii care locuiesc în afara granițelor țării.
Un punct important al discuțiilor a fost abordarea subiectului consolidării spiritului comunitar, factor absolut necesar în crearea unei reale colaborări între asociațiile românești care, prin unitate, pot să sporească eficiența demersurilor pe care fiecare le întreprinde în sprijinul și favoarea membrilor comunității românești. “Fiecare ar trebui să lase orgoliul la o parte dacă dorește să reprezinte interesele unei comunităţi”, a menționat Bogdan Stanoevici, îndemnând totodată atât pe cei prezenți, cât și pe cei care din diferite motive nu au putut participa la întâlnire, la unitate și colaborare. “Uniţi, veți fi mult mai eficienți în realizarea oricărui demers, atât în fața autorităților române cât și a celor spaniole”, a precizat Alina Hagima.
Și pentru a demonstra gradul de integrare al românilor în viața socială și culturală a comunității de adopție, la sfârșitul întrevederii, gazdele au invitat atât delegația oficială, cât și pe toți participanții la o degustare tradițională, dar nu de sarmale românești ci, de paella valenciană.
Corespondență: Asociația Suflet Românesc – Alma Rumana/Valencia