Ministrul Alexandru Rafila s-a întâlnit în Spania cu reprezentanţi ai autorităţilor publice din domeniul sănătăţii

76

În perioada 6-7 februarie 2023, Ambasada României în Regatul Spaniei a organizat la Madrid vizita de lucru a ministrului român al Sănătății, prof. univ. dr. Alexandru Rafila.

În cadrul vizitei de lucru, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila s-a întâlnit  cu reprezentanţi ai autorităţilor publice din domeniul sănătăţii, cu specialişti, dar şi cu reprezentanţi ai comunităţii medicale de origine română care lucrează în această ţară.

„În cursul zilei am reuşit să ne întâlnim cu doamna ministru al Sănătăţii din Regatul Spaniei, cu preşedintele Comisiei de sănătate a Parlamentului spaniol. Subiectele abordate au fost de foarte mare interes. (…) Avem oportunitatea unei colaborări în domenii esenţiale. Mă refer aici la sănătate publică, la digitalizare, la cercetare şi dezvoltare în domeniul bolilor transmisibile şi netransmisibile şi, nu în ultimul rând, în domeniul resurselor umane”, a afirmat Rafila într-o declaraţie de presă cu prilejul vizitei la Madrid.

Agenda vizitei de lucru la Madrid a inclus și o întâlnire cu președinta Comisiei de Sănătate și Consum din cadrul Congresului Deputaților, Rosa María Romero Sánchez, un bun prilej pentru a discuta despre oportunitățile de cooperare parlamentară în domeniul sănătății. Pornind de la lecțiile învățate în urma pandemiei, a fost agreată importanța întăririi rezilienței sistemelor de sănătate și a dezvoltării unor soluții comune europene la provocări globale, precum investițiile în cercetare și inovare.

Având în vedere importanța industriei farmaceutice și a investițiilor alocate domeniului cercetării, ministrul român al Sănătății, însoțit de Ambasadorul României în Regatul Spaniei, a întreprins o vizită la laboratorul companiei ROVIFARMA de la Alcalá de Henares, unde a avut loc o reuniune cu conducerea Asociației Companiilor Spaniole din Industria Farmaceutică.

Activitatea de cercetare în domeniul farmaceutic, cu scopul de a lansa noi produse de anvergură care să răspundă necesității tratării eficiente a diferitelor maladii, dar și încurajarea investițiilor în această industrie au fost principalele teme pe agenda întâlnirii, urmată de o reuniune cu primarul localității Alcalá de Henares.

Vizita de lucru s-a încheiat la sediul Ambasadei, unde a avut loc un dialog intens și foarte util cu reprezentanți ai comunității românești din Spania, medici, farmaciști și asistenți medicali, pe teme de interes în domeniul medical.