Spania: Ministerul Industriei și Turismului alocă 104 milioane de euro pentru digitalizarea întreprinderilor din sectorul turistic

Monitorul Oficial Spaniol a publicat la 28 decembrie 2023, ordinul care va reglementa acordarea celei de-a doua tranșă de ajutoare destinate sprijinirii competitivității întreprinderilor din sectorul turistic din Regatul Spaniei. Aceste ajutoare financiare includ îmbunătățiri în digitalizare și inteligență aplicate gestionării, promovării, sustenabilității, punerii în valoare și difuzării destinațiilor din sectorului turistic spaniol.

Această a doua tranșă dispune de un buget de 104 milioane de euro dedicat dezvoltării și implementării de proiecte tehnologice unice și transformative. Noua linie de ajutoare din partea Ministerului Industriei și Turismului, care se adaugă celor 25 de milioane de euro din prima tranșă acordată în 2021, face parte din Planul de Recuperare, Transformare și Reziliență al Guvernului Spaniei.

Ca noutate față de prima etapă de finanțare din 2021, aceasta facilitează accesul întreprinderilor mici și mijlocii la finanțare, permițând mai multor companii să beneficieze de ajutoare. Astfel, la această etapă pot participa, în afară de grupurile de întreprinderi, și asociațiile non-profit, federațiile și confederațiile din sectorul turistic care dovedesc că nu desfășoară altă activitate economică, precum și întreprinderile individuale.

  1. Pentru proiecte de dezvoltare tehnologică inovatoare care introduc tehnologii emergente sau de dezvoltare nouă cu risc tehnologic mediu/ridicat și pentru proiecte de dezvoltare cu caracter aplicat cu risc tehnologic mediu/ridicat. Această linie este dotată cu 30 de milioane de euro și poate finanța proiecte cu un buget minim de 300.000 de euro și maxim de 3 milioane de euro.
  2. Pentru proiecte de implementare și adoptare a noilor tehnologii care includ tehnologii testate anterior pe piață cu risc tehnologic scăzut. Această linie este dotată cu 24 de milioane de euro și poate finanța proiecte cu un buget minim de 200.000 de euro și maxim de 750.000 de euro.
  3. Ajutoare pentru proiecte de implementare și adoptare de către IMM-uri a tehnologiilor testate anterior pe piață cu risc tehnologic scăzut sau, în general, pentru procese de digitalizare a activităților lor. Această linie este dotată cu 50 de milioane de euro și poate finanța proiecte cu un buget minim de 20.000 de euro și maxim conform legislației în vigoare privind ajutoarele și modificările viitoare ale acesteia.

Termenul pentru a solicita aceste ajutoare este de două luni de la ziua următoare publicării rezumatului convocării în Monitorul Oficial al Statului.
Informații și foto: lamoncloa.gob.es/

Știre publicată în ediția lunii ianuarie 2024, Occidentul Românesc, numărul 153, Anul XIV.