Milano eternizează memoria celebrei soprane Hariclea Darclée

Marți, 17 octombrie 2023, în Milano, Italia, s-a desfășurat un eveniment special care a adus omagiu celebrei soprane Hariclea Darclée. Această reuniune a avut loc în Via Cernaia, locul unde marea artistă a locuit pentru aproape două decenii, între 1890 și 1910. Deși vila în care a locuit Hariclea Darclée a fost distrusă în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, memoria sa a fost sărbătorită printr-o plăcuță memorială inclusă în proiectul „MILANO E’ MEMORIA” al Primăriei din Milano.

Hariclea Darclée a fost o soprană româncă remarcabilă, recunoscută pe plan internațional pentru contribuția sa la muzica lirică. A trăit în Milano, capitala lombardă, și a devenit o figură iubită și respectată în această comunitate muzicală efervescentă. În anul 2022, Primăria Milano a aprobat proiectul Centrului Cultural Italo-Român de instalare a plăcii memorabile în onoarea sa.

Acest proiect a fost organizat în colaborare cu Departamentul „Milano è Memoria,” Centrul Cultural Italo-Român din Milano, cu sprijinul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni din cadrul Guvernului României și sub patronajul Ambasadei României în Italia.

Evenimentul omagial a avut loc între orele 11:30 și 15:00 și a inclus o serie de activități menite să celebreze viața și cariera artistei. La ceremonie au participat E. S. Gabriela Dancău, Ambasadorul României în Republica Italiană, Malta și San Marino, alături de Doamna Sandra Pralong, Consilier de Stat pentru relația cu românii din afara granițelor, din cadrul Administrației Prezidențiale, precum și reprezentanți ai autorităților orașului Milano.

Evenimentul a continuat la Palatul Moriggia din Milano, unde s-au rostit mesaje de salut din partea autorităților italiene și române prezente la eveniment, precum și din partea reprezentanților unor prestigioase instituții muzicale italiene. Luigi Viani de la Fondazione Giacomo Puccini, Maria Pia Ferraris de la Archivio Storico Ricordi, maestrul Adrian Bassi din Societa Dante Alighieri, și Casa Musicale Sonzogno din Associazione Amici della Scala au fost printre cei care au adus omagii artistei.

La ora 13:00, a avut loc prezentarea volumului intitulat „Hariclea Darcleé. Diva muzicii lirice care a fermecat artiștii și publicul. Faima sa internațională și dragostea pentru Milano” (Editura Rediviva, Milano 2023), care a oferit o perspectivă detaliată asupra carierei artistice a Hariclei Darclée, cu accent pe perioada sa la Teatro alla Scala.

Manifestarea s-a încheiat într-o notă muzicală deosebită, cu un concert de muzică lirică susținut de Rodica Vică, soprană, Sânziana Mircea la pian, și Mariana Preda la nai. În program au fost incluse piese compuse de Giacomo Puccini, Giuseppe Verdi și Charles Gounod, aducând astfel o undă de emoție și frumusețe în inimile celor prezenți.

Acest proiect a fost realizat cu sprijin financiar al Departamentului pentru Românii de Pretutindeni și sub patronajul Ambasadei României în Italia, reprezentând un omagiu potrivit adus memoriei sopranei Hariclea Darclée, care a lăsat o amprentă profundă în istoria muzicii lirice și în inimile iubitorilor de operă din întreaga lume. Cu acest eveniment, Milano a arătat încă o dată aprecierea și recunoașterea sa pentru arta și cultura care au încântat orașul de-a lungul decadelor.