Mihai Alexandru Voicu candidează pe locul I pentru funcția de deputat în Diaspora, din partea PNL

 

mihai_voicu_pnl

Mihai Alexandru Voicu a intrat în politică în anul 1990, la 22 de ani. S-a înscris în data de 7 ianuarie în Partidul Naţional Liberal, singurul partid din care a făcut vreodată parte.

La început, a activat în organizaţia de studenţi a partidului, pe care a condus-o în calitate de preşedinte pentru două mandate. În timpul participării partidului la guvernarea CDR dintre 1996 şi 2000, Mihai Alexandru Voicu a fost implicat în organizarea partidului şi întărirea capacităţii electorale a acestuia, în cadrul Departamentului Electoral al PNL.

Congresul PNL din 2001 a dus la alegerea lui Valeriu Stoica în fruntea partidului. Tot acel congres a reprezentat un moment important în carierea sa politică, fiind ales Secretar General al PNL, poziţie pe care a deţinut-o timp de 4 ani, sub trei preşedinţi ai partidului: Valeriu Stoica, Teodor Stolojan şi Călin Popescu-Tăriceanu.

Alegerile parlamentare din noiembrie 2004 sunt câştigate de Alianţa DA, formată din PNL şi PD, moment în care, Mihai Alexandru Voicu este ales în primul său mandat parlamentar, ca deputat de Dolj. A deschis atunci lista de la Camera Deputaţilor din partea alianţei în cel mai mare judeţ al Olteniei.

Guvernul de dreapta format în decembrie 2004 (condus de Călin Popescu-Tăriceanu) i-a încredinţat portofoliul de ministru, Secretar General al Guvernului. Alături de Laszlo Borbely, Voicu a fost singurul membru al primului guvern Tăriceanu care s-a regăsit fără întrerupere, ca membru al cabinetului, pe întreaga durată a mandatului 2004-2008.

După depolitizarea postului de Secretar General al Guvernului, în anul 2006, a ocupat postul de ministru pentru Relaţia cu Parlamentul. Totodată, ca urmare a încheierii mandatului de Secretar General al Partidului, Mihai Alexandru Voicu a candidat la congresul din 2005 pentru un post de vicepreşedinte. Mandatul obţinut atunci, l-a recâştigat la toate Congresele PNL de până acum, inclusiv la cel din 2014. În paralel, în plan parlamentar, Mihai Alexandru Voicu a condus în 2007-2008 comisia comună a parlamentului pentru legislaţie electorală, organism al cărui preşedinte a fost din nou între 2014 şi 2015.

Toamna anului 2008 a însemnat pentru Voicu, alegerea sa în al doilea mandat de deputat, din partea PNL. Acele alegeri s-au desfăşurat în colegii uninominale, colegiul Calafat fiind locul unde a câştigat alegerile cu un scor de aproximativ 40% din voturi. Pe întreaga durată a mandatului 2008-2012 a ocupat funcţia de Secretar al Biroului Permanent al Camerei Deputaţilor.

Odată cu schimbarea de culoare a guvernului din 2012, a fost desemnat pentru a treia oară ca membru al guvernului, ocupând între august şi decembrie 2012 postul de ministru pentru Comerţ şi Mediu de Afaceri. Al treilea mandat de deputat l-a obţinut în decembrie 2012, la alegerile parlamentare, tot în colegiul Calafat, pe care l-a recâștigat cu 64% din voturi. A depus, tot în decembrie, pentru a patra oară, jurământul pentru onoranta poziţie de ministru în Guvernul României, ocupând din nou postul de ministru pentru Relaţia cu Parlamentul, de data aceasta în guvernul Victor Ponta.

În prezent, Mihai Alexandru Voicu este vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor.

Timp de 8 ani, a fost preocupat de drepturile şi reprezentarea parlamentară a românilor din diaspora. În acest sens, a propus, iar propunerea sa a fost aprobată, încă din 2008, reprezentarea distinctă a celor care trăiesc în străinătate în Parlament. Mihai Alexandru Voicu a militat în permanenţă pentru facilitarea dreptului de vot al celor din afara ţării, indiferent că este vorba de votul direct, prin creşterea numărului de secţii de votare, sau de cel de la distanţă, prin introducerea votului prin corespondenţă şi prin declanşarea discuţiilor privind votul electronic.

Redacția – Occidentul Românesc