Mecanicul trenului deraiat la Santiago de Compostela a fost acuzat de „omucidere din culpă”

36

maquinista-tren-Francisco-Jose-Garzon-Amo-momentos-despues-accidente-ferroviario-Santiago [640x480]

Mecanicul trenului care a deraiat miercuri la Santiago de Compostela, provocând moartea a 78 de persoane, plasat în arest preventiv joi seara, este acuzat de „omucidere din culpă”, a anunţat sâmbătă Ministerul de Interne.

„De joi, de la ora 19.40 (20.40 ora României), el este arestat din punct de vedere juridic pentru presupuse fapte de omucidere din culpă”, a declarat Jorge Fernandez Diaz în cadrul unei conferinţe de presă.

„Există indicii rezonabile care ne permit să considerăm că el poate avea o eventuală responsabilitate în ceea ce s-a întâmplat, ceea ce va trebui totuşi să stabilească judecătorul şi ancheta”, a apreciat ministrul în cursul zilei, în faţa jurnaliştilor aflaţi la locul accidentului.

Francisco Jose Garzon Amo, în vârstă de 52 de ani, este suspectat că a abordat cu viteză excesivă virajul strâns de la intrarea în Santiago de Compostela, provocând deraierea trenului.

El a fost condus sâmbătă la comisariat după ce a fost externat din spitalul unde primise îngrijiri pentru răni uşoare. O fotografie preluată de presă vineri îl arăta pe acesta la câteva minute după accident, speriat şi cu faţa plină de sânge.

Bărbatul, care lucrează de 30 de ani pentru compania publică de căi ferate Renfe, a refuzat, vineri, să răspundă întrebărilor poliţiştilor.

„Cele 72 de ore (de arest preventiv) se termină la ora 19.40 (duminică) şi el va fi atunci dus în faţa unui judecător”, a precizat ministrul. Tribunalul a declarat deja că „acest lucru nu este prevăzut pentru astăzi”.

În timp ce două anchete, una judiciară şi alta administrativă, au fost deschise pentru a se încerca explicarea acestei tragedii feroviare, cea mai gravă din Spania din ultimii 70 de ani, autorităţile îşi îndreaptă suspiciunile asupra acestui angajat.

Administratul reţelei Adif a asigurat că mecanicul a primit alerte pe drum care îi cereau să încetinească, în timp ce preşedintele Renfe a insistat asupra faptului că acesta cunoştea foarte bine linia.